Finns det en koppling mellan erektil dysfunktion och högt blodtryck?

9.3.2023
Erektionsbesvär

Högt blodtryck är en av orsakerna till olika sjukdomar som dyker upp i takt med att du blir äldre. Erektil dysfunktion riskerar att komma som ett brev på posten vid blodtrycksbesvär. När hjärtat inte klarar att pumpa runt blodet ordentligt blir det gnissel i maskineriet. Vi har tagit reda på om det finns en koppling mellan dessa två besvär och vad du kan göra åt det.

WRITTEN BY

Jens Sigfridsson

Chief Medical Officer
WRITTEN BY

Johan Flodin

Chief Product Officer

Vad är högt blodtryck?

Blodtrycket regleras av hjärtat som pumpar ut blodet i kroppen. Vid hög blodtryck kan inte blodet transporteras lika effektivt och hjärtat måste arbeta hårdare. Det innebär att risken för hjärtbesvär och njurproblem ökar, samt stroke och demens. Ungefär en tredjedel av Sveriges befolkning har ett högre blodtryck än normalt, som då är 149/90.

Blodtrycket är vanligtvist högre när du är äldre, överviktig eller gravid. Andra orsaker till högt blodtryck kan vara:

  • Stress
  • Dålig kost med mycket fett och socker
  • Hög alkoholkonsumtion
  • Långvarig vistelse i bullriga och stökiga miljöer
  • Genetik

Det bästa sättet att ta reda på om du har högt blodtryck är att mäta det på vårdcentralen eller på apotek som erbjuder blodtrycksmätning. Andra tecken är huvudvärk och trötthet. Vid extremt högt blodtryck får du mycket ont i huvudet och andningsproblem. Sök i så fall akut vård.

Erektil dysfunktion och högt blodtryck

Eftersom din förmåga att få stånd påverkas av blodflödet är det inte överraskande att det finns en koppling mellan högt blodtryck och erektionsbesvär. Enligt en medicinsk artikel har 30 % av männen med högt blodtryck också någon form av erektil dysfunktion.

När du känner dig upphetsad skickar kroppen signaler till penisens svällkroppar och de utvidgas så att penis kan fyllas med blod. När penis blir hårdare kan du ha samlag.

Förloppet påminner om en vattenfylld ballong. Vattnet, det vill säga blodet, behövs för att ballongen ska kunna expandera. Samtidigt börjar vävnaden i penis att blockera blodet så att det stannar kvar i svällkropparna. Vid utlösning efter sex minskar trycket i ådrorna och penis slaknar.

Eftersom blodtrycket påverkar artärerna blir denna kroppsfunktion sämre. Det behöver inte innebära att du drabbats av grav erektil dysfunktion. Istället är ståndet inte lika hårt som vanligt och är svårare att behålla.

Sexlivet och högt blodtryck

Sexlust kommer och går. I en av våra artiklar tar vi upp låg sexlust och eventuella orsaker. Man har konstaterat att högt blodtryck kan påverka mannens testosteronnivå negativt, vilken i sin tur ger låg sexlust. Testosteronet behövs för den sexuella förmågan. Med andra ord kan erektil dysfunktion och en vilande libido vara kombinationen som gör att sexlivet går i stå.

Om du har högt blodtryck betyder det också att du inte orkar vara fysiskt aktiv på samma sätt. När du inte är lika uthållig i sängen blir sexlivet vanligtvis sämre. Sexuell aktivitet är en påfrestning för kärl och andningsvägar.

Finns det behandling mot högt blodtryck?

Om du misstänker att du har högt blodtryck som även går ut över din sexuella hälsa är det viktigt att ta kontakt med vården. Antingen kan de rekommendera att du ser över din livsstil och/eller skriva ut mediciner mot högt blodtryck. Olika läkemedel som sänker högt blodtryck är bland annat:

  • Vätskedrivande läkemedel.
  • ACE-hämmare.
  • Kalciumflödeshämmare.
  • Beta-blockerare.
  • Blodtryckssänkande medel som kallas alfa-blockerare

Genom att göra vissa livsstilsändringar kan du komma till rätta med högt blodtryck och hjärtbesvär. Det viktiga är att dra ner på alkohol och äta nyttigare kost. Är du en lakritsälskare? Då är det läge att dra ner på ditt favoritgodis som kan höja blodtrycket. Tänk på att snåla med saltet, även om det är individuellt hur mycket varje individ tål.

Bara ett par kilos viktnedgång kan göra hela skillnaden. Dessutom ses snart en minskning av skadliga blodfetter och högt blodsocker.

Motion är det bästa receptet på ett bättre mående i allmänhet och så även vid högt blodtryck. När du är fysiskt aktiv minskar kroppens stresshormoner.

Tveka inte att söka vård vid misstanke om högt blodtryck

Vi har tidigare konstaterat att högt blodtryck mycket väl kan vara anledningen till dina erektionsproblem. Eftersom det finns flera orsaker till ett sviktande stånd rekommenderar vi att du går till botten med problemet och konsulterar en läkare. Alla förtjänar ett aktiv liv - från topp till penisrot!

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på webbplatsen. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du detta.