Biverkningar av Finasterid

Kan jag få biverkningar av Finasterid mot håravfall?

22.2.2023

I stort sett alla läkemedel har mer eller mindre vanliga biverkningar. Risken för biverkningar måste alltid vägas mot nyttan av läkemedlet. Finasterid är ett av de vanligaste receptbelagda läkemedlen vid behandling av manligt håravfall och skrivs endast ut av läkare. Här kan du läsa mer om eventuella biverkningar av läkemedlet för att bilda dig en egen uppfattning.

WRITTEN BY

Jens Sigfridsson

Chief Medical Officer
WRITTEN BY

Johan Flodin

Chief Product Officer

Finasterid har testats noggrant

Finasterid skrivs ut i de fall där läkarna på Ayd anser att det finns behov att behandla manligt håravfall med läkemedlet. Finasterid 1 mg har jämförelsevis relativt låg biverkningsfrekvens vilket har påvisats i flera tester. Liksom andra godkända läkemedel, genomgick Finasterid en grundlig testprocess innan det började säljas. På grund av detta finns massor av data tillgänglig om dess potentiella biverkningar, både dess risker och läkemedelsinteraktioner. Med andra ord när läkemedel påverkar varandra. Vi kan till exempel konstatera att Finasterid kan användas tillsammans med Minoxidil, en lösning som stryks på hjässan och behandlar hårsäckarna lokalt.

När du tittar på biverkningarna av Finasterid är det viktigt att vara medveten om att läkemedlet finns i varierande styrka.

 • Mot godartad prostataförstoring används en tablett på 5 mg.
 • Mot manligt håravfall används en tablett på 1 mg.

Den lägre styrkan gör att risken för biverkningar minskar. Det är denna variant vi skriver ut efter konsultation gällande tunnhårighet.

Vilka biverkningar ger Finasterid?

Vid en sökning på nätet om biverkningar av Finasterid dyker det tyvärr upp många osanningar och överdrifter. Mycket information kommer från data som berör behandlingar med den starkare formen av Finasterid (5 mg) mot prostataförstoring. En annan vanlig felaktighet är också att eventuella biverkningar skulle vara bestående om man slutar med behandlingen.

En relativt ny stor metaanalys visar att det inte finns någon signifikant ökad risk för sexuella biverkningar som erektil dysfunktion, ejakulationsstörning samt minskad libido vid behandling med Finasterid 1 mg. Samma studie visar dock att sexuella biverkningar förekommer vid behandling med den högre styrkan (5 mg) mot prostataförstoring.

I en av de större studierna som är med i metaanalysen valde 1,4% av männen att avsluta sin behandling på grund av sexuella biverkningar. Det är värt att notera att 1% procent av männen som fick en placebobehandling också avbröt behandlingen på grund av biverkningar, vilket tyder på att frekvensen av biverkningar som direkt orsakas av Finasterid är låg.

Mindre vanliga biverkningar av Finasterid är:

 • Depression
 • Smärta i testiklarna
 • Ömhet i brösten
 • Blod i sperma
 • Bröstsmärtor
 • Flytningar från bröstvårtan

Biverkningarna försvinner när behandlingen med Finasterid upphör och i de allra flesta fall minskar biverkningarna med tiden efter en tids behandling. Som förväntat rapporterar patienter oftare biverkningar med den högre dosen på 5 mg.

Detta kan du göra för att minska effekten av biverkningarna

 • Ta inte fler tabletter än den dosering som du har blivit ordinerad av läkaren.
 • Ät inte “ikapp” tabletter om du glömt ta tabletten. Fortsätt i normal takt.
 • Försök att ta din dagliga tablett ungefär vid samma tidpunkt varje dag.

Kontakta någon som kan - Ayd finns här för dig

Upplever du biverkningar av din behandling? Ta alltid kontakt med oss på Ayd, så hjälper vi dig.

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på webbplatsen. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du detta.