Läkemedel mot håravfall

Läkemedel mot håravfall - fungerar det verkligen?

15.12.2022

Manligt håravfall (androgen alopeci på läkarspråk) är ett vanligt problem som många män upplever någon gång i livet. Omkring hälften av alla män i 50-årsåldern upplever ett oönskat håravfall. 1997 blev Finasterid ett godkänt läkemedel (i USA) mot manligt håravfall och har sedan dess hjälpt män att sakta ner, stoppa eller till och med, i vissa fall, vända håravfall.

WRITTEN BY

Jens Sigfridsson

Chief Medical Officer
WRITTEN BY

Johan Flodin

Chief Product Officer

Finasterid fungerar genom att blockera DHT (manligt hormon) och dess negativa påverkan på hårsäckarna. Forskning visar att den överväldigande majoriteten av män som använder Finasterid inte upplever något håravfall under behandlingen. Behandlingen är som mest effektiv i att förebygga framtida håravfall. Vissa män får också tillbaka hår medan de tar Finasterid.

I en större studie publicerad i Journal of the American Academy of Dermatology fann forskare att män som använde Finasterid upplevde en kliniskt signifikant ökning (omkring 16 procent) av deras genomsnittliga antal hårstrån under en period av två år. Männen som deltog i studien rapporterade att Finasterid ökade hårtillväxten och förbättrade hårets allmänna utseende.

I en annan långtidsstudie av Finasterid, publicerad av Tokyo Medical Clinic och utförd i Japan, fann forskarna att 91,5 procent av männen upplevde förbättringar i sin hårväxt när de använde Finasterid.

Forskning visar att Finasterid är mer effektivt när det används i kombination med lokal Minoxidil, ett läkemedel för att behandla håravfall och stimulera hårväxt och som smörjs in i skalpen.

Minoxidil fungerar något annorlunda än Finasterid. Istället för att blockera DHT, fungerar det lokalt och uppmuntrar ditt hår att gå in i tillväxtfasen av hårväxtcykeln.

Det stimulerar också blodflödet till din hårbotten, vilket kan bidra till att förse dina hårsäckar med extra näringsämnen och förbättra tillväxten.

I en studie publicerad i tidskriften Dermatologic Therapy, fann forskare att 94,1 procent av män med manligt håravfall som använde Finasterid och Minoxidil samtidigt upplevde förbättrad hårväxt. I jämförelse var förbättringen 80,5 procent för män som bara använde Finasterid och 59 procent för män som bara använde Minoxidil.


Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på webbplatsen. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du detta.