Tänk på proteinintaget. För att minimera förlorad muskelmassa vid viktnedgång är
det viktigt att äta tillräckligt med protein. Proteinrika livsmedel är kyckling, fisk, ägg, kött, mjölkprodukter, bönor, ärter och linser. Protein hjälper till att bevara muskelmassan, vilket i sin tur kan hjälpa till att upprätthålla en hälsosam ämnesomsättning.
Fokusera på bra val av kolhydrater och fett. Sträva efter en välbalanserad kost med fokus på bra råvaror. Prioritera komplexa kolhydrater som fullkorn, frukt och grönsaker och högkvalitativa proteinkällor som fisk, kyckling, bönor och linser. Välj hälsosamma fetter från exempelvis avokado, nötter, fröer och raps- eller olivolja och minska det mättade fettet som finns i fett från animaliska källor, som exempelvis smör och grädde. Välj magra mejeriprodukter med låg fetthalt.
Ät fibrer och välj fullkorn. Fiberrika livsmedel som grönsaker, frukter, hela korn och baljväxter kan hjälpa till att öka mättnadskänslan och förbättra tarmhälsan. Fiber hjälper också till att kontrollera blodsockernivåerna. Byt till fullkorn när du väljer pasta, bröd och gryn.
Ät mycket frukt och grönsaker, minst 500 gram per dag. Det motsvarar ungefär två rejäla nävar med grönsaker och två till tre frukter. Potatis räknas inte som en grönsak och ät helst frukt som den är, inte som juice eller i smoothies. Välj gärna fiberrika grönsaker som rotfrukter, broccoli, kål, lök och baljväxter. Det går minst lika bra att använda grönsaker som varit frysta.
Begränsa sötsaker och snacks. Minska intaget av sötsaker och snacks som godis, kakor, läsk, chips och glass. Det är energirika livsmedel med litet näringsinnehåll.
Undvik eller begränsa alkohol. Alkohol kan påverka blodsockerkontrollen och bidra till viktuppgång. Alkohol innehåller nästan lika mycket energi som fett (Fett 9kcal/g, alkohol 7kcal/g, socker/protein 4kcal/g, kostfiber 2kcal/g). Om alkohol konsumeras bör det göras måttligt och medvetet.
Var vaksam på flytande kalorier. Mjölk innehåller mer kcal än läsk. Även om det är ett mer balanserat livsmedel så kan den totala energimängden snabbt bli väldigt stor om man dricker flera deciliter. Undvik därför stora mängder smoothies mm, i synnerhet om de är gjorda på feta och sockerrika varianter såsom vanilj-/chokladmjölk.
Lyssna på din kropp och planera dina måltider. Semaglutid kan påverka din aptit och hur du upplever mättnad. Lär dig att lyssna på din kropps signaler och ät tillräckligt för att känna dig mätt, men inte övermätt. Tänk på att magsäcken tömmer sig långsammare så tugga noggrant och ät långsamt för att förhindra illamående. Att förbereda och planera måltider i förväg kan hjälpa till att undvika impulsätning och säkerställa att du äter enligt dina hälsomål.
Regelbunden fysisk aktivitet. Även om detta inte är ett direkt kostråd, är regelbunden fysisk aktivitet en viktig del av en hälsosam livsstil och viktminskningsprocessen. Det förbättrar ämnesomsättningen och förstärker effekten av Semaglutid. Fysisk aktivitet förhindrar även nedbrytning av muskelmassa i samband med ett minskat kaloriintag.
Genom att ändra kosten och äta varierat och balanserat kan du också minska risken för vanliga biverkningar som illamående, diarréer och förstoppning. En dietist kan hjälpa dig med individuella kostråd.