Skriven av
Ayd editorial team
Granskad av
Johan Flodin, legitimerad läkare

Hur ska man tänka kring mat?

Hur du bygger långsiktiga och hållbara vanor

När du står på GLP-1 behandling för att hantera din vikt kan det kännas som en omstart, och det är en bra tid att också tänka på hur du kan bygga sunda och långsiktiga matvanor. GLP-1 hjälper dig genom att påverka din aptit och främja mättnad, men kosten är fortfarande en viktig del av din hälsoresa. Här är några tips på hur du kan tänka kring maten, utan pekpinnar, för att skapa en hållbar livsstil.

1. Lyssna på kroppens signaler

GLP-1-behandling hjälper till att minska hunger och ökar känslan av mättnad. Det kan därför vara ett perfekt tillfälle att börja lyssna på din kropp. Ofta äter vi av vana, stress eller känslomässiga orsaker. Att vara medveten om dessa känslor kan hjälpa dig att känna skillnad mellan fysisk hunger och sug efter något extra. Att stanna upp innan du äter och känna efter om du verkligen är hungrig kan vara ett bra steg mot mer medvetet ätande.

2. Fokusera på näringsrika livsmedel

GLP-1 kan göra att du känner dig mätt snabbare och därför äter mindre portioner. Detta ger en möjlighet att fokusera på kvaliteten av det du äter. Att fylla tallriken med näringsrika, mättande livsmedel som grönsaker, magert protein, fullkornsprodukter och hälsosamma fetter gör att du får i dig de viktiga näringsämnena som kroppen behöver, även i mindre mängder.

Ett enkelt sätt att tänka kring maten är att satsa på mat som gör att du känner dig pigg och energifylld efter att du ätit. Välj färgglada grönsaker, varierade proteinkällor och fullkorn som grund, och fyll på med nyttiga fetter från exempelvis avokado, olivolja eller nötter.

3. Undvik svartvitt tänkande

En del kan känna sig frestade att skära bort stora delar av kosten för att maximera viktnedgången, men det är viktigt att undvika svartvitt tänkande. Att förbjuda vissa livsmedel helt kan leda till onödigt stressande situationer och känslor av misslyckande. Istället kan du tänka på balans – det är helt okej att unna dig en efterrätt eller något extra ibland, så länge det inte blir till en vana som påverkar dina övergripande mål.

Att tänka långsiktigt innebär att hitta en balans där du både kan njuta av maten och samtidigt nå dina hälso- och viktmål. Inga livsmedel är "förbjudna" – det handlar mer om hur ofta och i vilka mängder de konsumeras.

Ayd health club

No more troubles getting hard

Ayd health club

Control your appetiete

Ayd health club

Last longer in bed

Ayd health club

Stop and reverse hair loss

Ayd health club

Get your skin in the game

4. Skapa hållbara vanor

GLP-1 kan hjälpa dig att ta ett stort kliv framåt i din viktresa, men för att resultaten ska vara långvariga är det viktigt att bygga hållbara vanor. Tänk på små förändringar som du kan hålla fast vid på lång sikt. Det kan vara så enkelt som att börja laga mat hemma oftare, ta med hälsosamma mellanmål till jobbet, eller planera dina måltider i förväg så att du undviker impulsköp.

En viktig aspekt av hållbara vanor är också att njuta av processen. Om du hittar sätt att göra måltiderna till en positiv och rolig del av din dag – kanske genom att experimentera med nya recept eller äta tillsammans med familj och vänner – blir det lättare att hålla fast vid dina förändringar.

5. Var snäll mot dig själv

Ingen resa är perfekt, och det är okej att stöta på hinder längs vägen. Det viktigaste är att vara snäll mot dig själv och se varje steg framåt som en framgång. Om du upplever en bakslag eller om du råkar äta mer än planerat någon gång, påminn dig själv om att det inte handlar om en enskild dag eller måltid, utan om helheten. Genom att ha en positiv attityd till dina framsteg skapar du en bättre grund för långsiktiga förändringar.

6. 12 punkter att komma ihåg

  1. Anpassa dina portionsstorlekar gradvis
    Din aptit kommer sannolikt att minska under behandlingen. Börja med att minska dina portioner lite i taget. Använd mindre tallrikar som ett visuellt hjälpmedel för att anpassa dig till mindre portioner.
  2. Utveckla medvetet ätande
    Ta dig tid att äta långsamt och tugga maten ordentligt. Var uppmärksam på mättnadssignaler från din kropp och avsluta måltiden när du känner dig mätt, även om det innebär att lämna mat på tallriken.
  3. Justera din måltidsfrekvens
    Du kan upptäcka att du behöver äta mindre mängder mat men oftare under dagen. Ha alltid några hälsosamma mellanmål tillgängliga för att hantera plötsliga hungerkänslor på ett kontrollerat sätt.
  4. Prioritera protein i din kost
    Inkludera en proteinkälla i varje måltid. Detta hjälper till att bevara muskelmassa och ökar mättnadskänslan. Fokusera på magra proteinkällor som kyckling, fisk, ägg och baljväxter.
  5. Håll dig väl hydrerad
    Drick tillräckligt med vatten under dagen. Detta är viktigt för din allmänna hälsa och kan ibland hjälpa till att mildra känslor av hunger. Var försiktig med kaloririkhaltiga drycker som läsk och juice.
  6. Öka ditt fiberintag gradvis
    Inkludera fiberrika livsmedel i din kost för att stödja mättnadskänslan och tarmhälsan. Öka dock fiberintaget gradvis för att undvika mag-tarmbesvär.
  7. Hantera biverkningar proaktivt
    Om du upplever illamående, prova att äta mindre portioner mer frekvent. Vid förstoppning, öka gradvis ditt fiberintag och din vätskekonsumtion. Diskutera ihållande biverkningar med din läkare.
  8. Fokusera på näringstäta livsmedel
    Eftersom ditt totala matintag kan minska, är det viktigt att prioritera näringstäta livsmedel för att säkerställa att du får i dig tillräckligt med vitaminer och mineraler.
  9. Planera dina måltider i förväg
    Regelbunden måltidsplanering kan hjälpa dig att undvika impulsiva och potentiellt ohälsosamma matval. Förbered måltider och mellanmål i förväg när det är möjligt.
  10. Lyssna aktivt på din kropp
    Var uppmärksam på förändringar i dina hunger- och mättnadssignaler. Dessa kan förändras betydligt under behandlingen.
  11. Var försiktig med alkoholkonsumtion
    Minskad vikt kan förändra din tolerans för alkohol. Var extra uppmärksam och minska din konsumtion om nödvändigt.
  12. Uppföljning och dokumentation
    För en matdagbok för att spåra ditt intag och eventuella symtom. Detta kan vara värdefullt att diskutera med din läkare eller dietist vid uppföljningsbesök. Var öppen för att justera din baserat på din kropps respons.

7. Sammanfattning

Genom att kombinera din GLP-1-behandling med ett medvetet och långsiktigt förhållningssätt till kosten kan du nå dina hälsomål på ett hållbart sätt. Lyssna på din kropp, ät näringsrik mat, undvik extremt tänkande, och var snäll mot dig själv längs vägen. Små förändringar i din dagliga rutin kan göra stor skillnad i längden – och hjälpa dig att skapa en livsstil som både är hälsosam och njutbar.

Länkade artiklar
Medicinsk kvalitet

Varje artikel hos Ayd genomgår faktakontroll av vårt medicinska granskningsteam. Detta team säkerställer att varje artikel innehåller den senaste informationen och att medicinska detaljer har tolkats och presenteras korrekt av författaren.

Skriven av:
Ayd editorial team
Kontrollerad av:
Johan Flodin, legitimerad läkare