8 myter om håravfall

8 (vanliga) myter om vad som orsakar håravfall

9.3.2023

De allra flesta som drabbas av manligt håravfall börjar leta efter lösningar för att slippa djupa vikar och kal hjässa. Det finns mycket du kan göra för att bromsa manligt håravfall och vi på Ayd stöttar dig mer än gärna. Det är viktigt att du inte faller för oseriösa metoder och lägger tid på sådant som inte fungerar. Därför vill vi slå ett slag för att göra upp med de vanligaste myterna kring håravfall. Det finns ingen anledning att oroa sig i onödan.

WRITTEN BY

Jens Sigfridsson

Chief Medical Officer
WRITTEN BY

Johan Flodin

Chief Product Officer

Håravfall sker inte över en natt

Eftersom man tappar hår gradvis vid manligt håravfall, blir många förvånade när hårfästet krupit uppåt eller vikarna blivit allt tydligare. Till skillnad från exempelvis fläckvis håravfall, så kallad alopecia areata, beror manligt håravfall på ett flertal faktorer som varierar från individ till individ. Framförallt spelar gener och hormoner in.

Att tappa hår är en naturlig del av åldrandet och för en del startar det redan innan 20-årsåldern. Därför kan en man i medelåldern ha ett kraftigt och tjockt hår medan en annan person blir tunnhårig innan han fyllt 30. Eftersom vi inte vill att du ska ta onödiga omvägar har vi sammanställt de allra vanligaste myterna kring håravfall.

Myt 1: Män med hög testosteronhalt tappar mer hår

Vi har alla sett Bruce Willis i hårdkokta actionfilmer. Men nej, det är inte hans testosteronnivåer som bidragit till den rakade hjässan. Det finns ingen tydlig koppling mellan relativt höga nivåer av manligt könshormon och tunnhårighet. Boven i dramat är manliga androgener som gör att hårfollikeln krymper hos vissa män. Det innebär att inget nytt hårstrå kommer att växa ut och på sikt blir hårväxten på hjässan allt glesare.

Myt 2: Vitaminer hjälper mot manligt håravfall

Kosten styr i mångt och mycket hur vi mår. Vitaminer och mineraler kan hjälpa kroppen att återhämta sig och skapa nya celler. Däremot kan vitaminer inte återställa hårväxten vid manligt håravfall. Svår vitaminbrist kan dock orsaka en generell förlust av hår.

Myt 3: Överdriven kepsanvändning sliter på håret

Denna myt stämmer inte, så du kan lugnt behålla kepsen eller mössan på. Huvudbonader kan rädda dåliga hårdagar men kan inte skydda dig mot manligt håravfall. Men mössan hindrar väl hårbotten från att syresättas, tänker du. Hårsäckarna behöver visserligen syre, men inte från luften utan från blodet.

Myt 4: Om morfar har flint, får jag det också!

Det är korrekt att du kan ärva manligt håravfall, men det finns inget stöd i vetenskapen som visar att det endast är på mammans sida. Till exempel kan ett manligt syskon drabbas av håravfall medan brorsan fortfarande behåller sin kalufs. Eftersom ingen annan korrelation har kunnat påvisas är detta garanterat en myt.

Myt 5: Stress bidrar till manligt håravfall

Stress är en naturlig del av livet och så länge vi får tid till återhämtning är det oftast ingen fara. Under en längre, hektisk period utsöndras kortisol i högre grad och kroppen utsätts för påfrestningar. Förutom symtom som trötthet och irritation kan du också få magont eller bli sjuk oftare. Stressen kan också märkas i form av fler tappade hårstrån på borsten eller huvudkudden. En varningssignal värd att ta på allvar. Håravfall som beror på stress sker oftast ett par månader efter den stressiga perioden. Problemet är vanligtvis övergående, men det kan ta ungefär lika lång tid innan håret växer ut igen. Stress påverkar dock inte manligt håravfall.

Myt 6: Starka schampon gör att håret faller av

Tråkiga budgetschampon gör ingen glad. I stället för ett glänsande och tjockt hår får du frissiga strån som sprakar av statisk elektricitet. Ett starkt schampo av sämre kvalitet kan ge känslan av tunnare och frissigare strån, men har ingen direkt inverkan på mängden hår på huvudet. Det är viktigt att hårprodukter inte innehåller silikoner då dessa motarbetar effekten av Minoxidil. Ayd erbjuder schampo och balsam utan silikoner som är snällt mot stråna. Ett tips är att inte tvätta håret för ofta, då mår det oftast bättre. Glöm inte att använda ett bra balsam som skyddar topparna. Hårbotten får vila mellan varven och det bildas inga torra partier och mjäll. Samma sak gäller vid färgning av håret. Det är inte nya slingor som bidrar till håravfall. *

Myt 7: Överdriven styling leder till tunnhårighet

Samma regel gäller här. Det är inte dina produkter som gör att håret glesas ut, däremot är det bra att inte föna håret för ofta och undvika det varmaste läge på fönen. Hårstråna kan bli sköra och brytas på grund av värmen. De växer så klart tillbaka igen, men om du dessutom drabbats av håravfall kan detta bli en besvärlig kombination. Ett tips är att låta håret lufttorka eller ha i en värmeskyddande stylingprodukt innan du fönar det.

Myt 8: Håret trillar av om det är uppsatt

Slutligen vill vi avsluta med en myt som kanske har ett visst belägg ändå? Ingen tro utan tvivel, som en vis man en gång sa. Om du brukar sätta upp håret i en stram knut kan det orsaka så kallad traktionsalopeci. Det beror på att hårsäckarna utsätts för press som slutar med att de dör. Försök därför att inte alltid ha en stilig man bun, utan släpp ut håret likt Samson!

Kontakta någon som kan - Ayd finns här för dig

Vi förstår att du kan börja fundera på varför håravfall drabbar dig. På Ayd har vi erfarenhet av att behandla tunnhårighet med effektiva produkter som anpassas efter just dina behov. Det är inget ovanligt att tappa håret och genom att vara proaktiv kan du behålla frisyren du tycker om.

Hör av dig idag, så lägger vi upp en behandlingsplan!