Aknemedicin - Allt du behöver veta

Allt du behöver veta för att effektivt behandla de envisa knottrorna

4.7.2023

Om du har drabbats av akne är du inte ensam. Personer i tonåren såväl som i vuxen ålder kan drabbas av de irriterande knottrorna och alla vill vi bli av med dem och få tillbaka lystern i ansiktet. Här kommer vi att gå igenom allt du behöver veta om aknemedicin för effektiv behandling av akne och lite andra tips som hjälper dig på vägen till en friskare och fin hy!

WRITTEN BY

Jens Sigfridsson

Chief Medical Officer
WRITTEN BY

Johan Flodin

Chief Product Officer

Vad är akne?

Om du läser denna artikel vet du nog redan att akne kan vara en väldigt irriterande och smärtsam åkomma. Akne, eller finnar som det kallas i mer vardagligt tal, är små, upphöjda knottror på huden som ofta är fyllda med var. Det kan även bildas större bölder som sitter djupare i huden och gör ont. Oavsett hur dina akneutslag ser ut är det viktigt att du inte petar och klämmer på finnarna eftersom de kan bli ännu mer inflammerade och såriga. Dessutom kan akne leda till ärrbildning på huden när finnen brister.


Orsaken till akne är inflammerade och tilltäppta talgkörtlar. Detta uppkommer när det finns mycket talg i talgkörtlarna, ett sorts fett som tillsammans med döda hudceller gör att talgkörtelns öppning täpps till varpå en pormask uppkommer. Samtidigt som talgkörteln täpps till ökar mängden av en speciell bakterie som också bidrar till uppkomsten av akne. Akneutslagen uppkommer när den nedre delen av talgkörteln blir inflammerad.


Akne vulagris är den vanligaste typen av akne som uppkommer under puberteten på grund av hormonförändringar som gör att det bildas mer talg i talgkörtlarna. De flesta blir av med aknen efter puberteten men även vuxna kan drabbas av akne. Det är allra vanligast att akne uppkommer i ansiktet, på ryggen och på bröstet eftersom du har flest talgkörtlar på dessa ställen.


Varför får vissa svårare akne?

Trots att många upplever akne i tonåren så finns det de som aldrig behöver tampas med de små irriterande knottrorna. Vad beror detta på? Jo, det finns flera orsaker till att vissa upplever akne i olika svårighetsgrader under tonåren och vuxenlivet medan andra inte har några problem alls.


Den kanske främst bidragande faktorn till förekomsten av akne är ärftlighet. Om en eller båda dina föräldrar hade akne i tonåren så finns det en större chans att du också kommer få akne. Om ingen av dina föräldrar tampades med akne i tonåren så är det å andra sidan inte troligt att du kommer uppleva det. Dessutom är användning av för många hudvårdsprodukter och överdrivet tvättande av ansiktet bidragande orsaker till akne. Samtidigt kan uteblivet ansiktstvättande och kvarvarande smink öka förekomsten av akne. Det är helt enkelt viktigt med en balanserad hudvårdsrutin, vilket du kan läsa mer om längre ned.

Hur kan aknemedicin hjälpa mig?

När det gäller akne är det ibland inte tillräckligt med en noggrann hudvårdsrutin eller att verkligen försöka undvika att klämma finnarna. Det behövs helt enkelt något starkare för att få bukt med de irriterande knottrorna. Det är då aknemedicin kommer in i bilden. Det finns många olika läkemedel mot akne att välja bland idag. Vilket som kan vara hjälpsamt för just dig beror bland annat på svårighetsgraden av din akne.


För dig med mild eller måttlig akne

För de flesta som har mild eller måttlig akne kan det vara hjälpsamt med läkemedel som appliceras direkt på den aknedrabbade huden. Dessa läkemedel kommer ofta i form av en kräm, gel eller lösning. Det finns en hel del olika läkemedel för huden att välja på och de innehåller ett eller flera av följande aktiva ämnen:

  • bensoylperoxid
  • adapalen
  • azelainsyra
  • klindamycin
  • tretinoin


Beroende på vilket ämne som läkemedlet innehåller kommer det angripa aknen på lite olika sätt. Till exempel verkar bensoylperoxid genom att minska mängden bakterier och lösa upp pormaskar. Adapalen hämmar istället inflammationen vid akne samt påverkar celler i huden runt talgkörtlarna så att talgkörtlarna inte täpps till.


För dig med svår akne

Om du har en svårare form av akne är det troligt att läkemedel för huden inte är tillräckliga. Då kan du istället bli hjälpt av akneläkemedel i form av tabletter eller kapslar som du tar via munnen. De vanligaste typerna av dessa akneläkemedel innehåller något av följande aktiva ämnen:

  • tetracykliner (en typ av antibiotika)
  • hormoner
  • isotretinoin (läs mer om detta nedanför)


Receptfria och receptbelagda akneläkemedel

Medan vissa akneläkemedel är receptbelagda så finns det också de som du kan köpa direkt på apoteket utan recept. De flesta läkemedel för mild eller medelsvår akne är receptfria medan de för svår akne oftast är receptbelagda då de är något starkare.


Till exempel kan du behandla mild akne med läkemedlet Basiron som innehåller bensoylperoxid, som finns att köpa receptfritt som gel på apotek. Akneläkemedel i form av tabletter och kapslar är å andra sidan oftast receptbelagda. Detta inkluderar de läkemedel vi nämnde ovan som innehåller tetracykliner, hormoner och isotretinoin.



Akneläkemedel och solkänslighet

Något som är viktigt att tänka på vid användning av de flesta akneläkemedel är att de kan göra din hy mer känslig för solen. Detta gäller till exempel för bensyolperoxid och isoretinion som gör huden tunnare och extra känslig, varav du kan bränna huden lättare i solen. Du bör därför undvika direkt solande under tiden du använder dessa läkemedel samt skydda dig mot solen med solskyddskräm om du befinner dig i solen.


Akneläkemedlet isotretinoin – det mest effektiva läkemedlet mot akne?

Isotretinoin är ett av de kanske vanligast förskrivna läkemedlen för behandling av svår akne. Enligt studier är det också det mest effektiva läkemedlet för svår akne. Vissa rapporter uppger nämligen att 85% av användare som har tagit en dos på 0,5-1,0 mg/kg/dag (standarddos) i princip har blivit av med sin akne helt och hållet efter en behandlingstid på 16 veckor. Samtidigt uppges att mindre än 1% av användare behöver en pågående behandling på upp till 12 månader för att bli av med sin akne.


Med andra ord har isotretinoin visat på rätt så bra resultat för behandling av svår akne. Nackdelen är att många användare kan uppleva flertalet oönskade biverkningar vid behandling med isotretinoin. Dessutom får det inte användas av de flesta gravida eller ammande kvinnor på grund av de fosterskador som läkemedlet kan ge upphov till. Personer med vissa hälsotillstånd ska också vara försiktiga med att använda isotretinoin. Det kan dock finnas vissa undantag så om du upplever svår akne kan det kan vara värt att ha en diskussion med din läkare om säkerheten för dig att använda isotretinoin. Det är därför viktigt att du får rådgivning av läkare innan du överväger att använda isotretinoin för behandling av din akne.


Vilken behandling av akne erbjuder Ayd?

Som sagt finns det en hel del akneläkemedel att välja på i dagsläget. Det kan därför vara svårt att veta vilket läkemedel som passar bäst för just dig. Vi på Ayd hjälper dig mer än gärna med detta. Utifrån dina besvär och behov kan vi ge dig en skräddarsydd rekommendation på en passande aknebehandling. Enkelt och bekvämt hemifrån. Kontakta oss idag för en läkarbedömning så kan vi sätta upp en behandlingsplan för dig!


Så här använder du aknemedicin

Som vi har nämnt finns det flertalet olika typer av akneläkemedel varav användningen beror på det specifika läkemedel som du använder. Om du använder en kräm, gel eller lösning applicerar du det direkt på den aknedrabbade huden, oftast en gång per dag. Om du istället använder akneläkemedel i form av tabletter eller kapslar intar du oftast en tablett per dag via munnen. Oftast används aknemedicin under en längre tid så att det kan ge en så pass stark verkan i kroppen att du bibehåller dina resultat även efter avslutad användning.


Om du ska använda ett receptbelagt läkemedel kommer din läkare ofta att diskutera med dig hur länge du bör använda läkemedlet. Om du istället vill testa ett receptfritt läkemedel kan du rådfråga läkare eller apotekspersonal om hur länge du bör använda läkemedlet. På så sätt kan du få en säker och effektiv aknebehandling.

Vilken dos ska jag använda?

Den exakta dosen bestäms också av vilken specifik aknemedicin du använder. Vare sig det handlar om en kräm eller tablett så kan läkemedlen finnas i olika doser. Generellt rekommenderas alltid att börja med den svagaste dosen så att risken för biverkningar minimeras och kroppen får en chans att vänja sig vid läkemedlet. Om du testar en lägre dos och det inte ger tillräcklig effekt kan en högre dos eventuellt vara lämplig.


Hur som helst kan det alltid vara bra att prata med antingen apotekspersonal eller läkare för att få rådgivning om vilken dos som är mest lämplig för dig. Med rätt dos kan du få en säker och effektiv behandling.


Är aknemedicin med högre dos mer effektivt?

Såklart kan det låta logiskt att en aknemedicin med högre dos ger bättre effekt på aknen. Så kan också vara fallet. Vanligtvis får du alltid börja med den lägsta dosen av ett specifikt akneläkemedel för att se hur din kropp reagerar på det och om det ger tillräcklig effekt. Skulle det inte ge tillräcklig effekt kan det bli aktuellt med en högre dos eftersom vissa som inte blivit hjälpta av en lägre dos har märkt av en effekt av en högre dos. I sådana fall är det alltid rekommenderat att rådfråga en läkare eftersom de kan hjälpa dig avgöra om en högre dos är säkert för dig att använda.


Så snabbt kan du förvänta dig en effekt av akneläkemedel

Med de flesta akneläkemedel kan du se en effekt efter några veckor upp till en månad, men det kan såklart variera beroende på vilket specifikt läkemedel du använder. Oftast står det i bipacksedeln för ett specifikt läkemedel hur snabbt du kan förvänta dig en effekt. Om du inte tycker att du har fått tillräckliga resultat efter denna tids användning kan du alltid prata med din läkare för rådgivning. Kanske kan en högre dos vara lämplig för dig eller så kanske det finns ett annat läkemedel mot akne som kan vara mer effektivt för dig!


Kan jag få biverkningar av aknemedicin?

Ja, dessvärre kan aknemedicin precis som alla andra mediciner ge upphov till vissa biverkningar. Såklart beror de exakta möjliga biverkningarna på vilket specifikt akneläkemedel som vi pratar om. Men kom ihåg att det inte är alla som använder akneläkemedel som upplever biverkningar.


Hur som helst kan det alltid vara bra att ta reda på möjliga biverkningar av ett akneläkemedel innan du börjar använda det. På så sätt är du förberedd och kan snabbt förstå om vissa biverkningar som du upplever beror på akneläkemedlet. Du kan alltid läsa om möjliga biverkningar i bipacksedeln för det specifika akneläkemedlet. Dessutom kan du alltid rådfråga din läkare eller apotekspersonal om vanliga biverkningar som kan uppkomma.


Kan jag göra något åt dessa biverkningar?

För det mesta går vanliga biverkningar av akneläkemedel över efter att du har använt läkemedlet ett tag. Om du däremot upplever biverkningar under en längre period bör du kontakta din läkare eftersom en minskning av dosen då kan vara hjälpsam. Om biverkningarna inte avtar eller till och med förvärras även efter en dosjustering så kan du alltid överväga att testa ett annat akneläkemedel för att se om din kropp har en bättre reaktion till det.


Akne och pormaskar – vad är skillnaden?

När vi pratar om hudproblem är två termer vanligt förekommande – akne och pormaskar. Så vad är skillnaden? Faktum är faktiskt att pormaskar är en typ av lindrigare form av akne. Pormaskar uppkommer när talgkörtelns öppning täpps till av talg och döda hudceller. När poren kommer i kontakt med luft oxiderar det yttersta lagret och blir mörkare eftersom talg innehåller ett mörkt pigment som heter melanin. Det är därför pormaskar kan framträda som små svarta prickar.


Akne uppkommer istället när bakterier kan ta sig in i de tilltäppta talgkörtlarna, varav den nedre delen av talgkörteln blir inflammerad. Pormaskar kan alltså ”omvandlas” till akne och det kan finnas en större risk för detta om du försöker klämma pormaskar. Då kan nämligen bakterier på dina fingrar leta sig in i talgkörtlarna vilket kan orsaka akne.


Så kort sagt kan vi säga att skillnaden mellan akne och pormaskar är förekomsten av den speciella bakterien i talgkörtlarna som kan ge upphov till akne. När den inte förekommer får du en pormask. När bakterien istället finns i talgkörteln så kan du få akne.


Stämmer det att akne beror på oren hy?

Det här är en väldigt vanlig myt om akne - det är alltså inte sant. Akne har faktiskt inget att göra med att huden är smutsig. Som vi har nämnt orsakas ju akne av processer som pågår inne i kroppen, nämligen en ökad produktion av talg i talgkörtlarna vilket bidrar till att talgkörtlarna blir tilltäppta och inflammerade. Denna inre process kommer inte förvärras av att din hud är oren eller förbättras av att du tvättar huden ofta.


Tvärtom är det viktigt att du inte tvättar ditt ansikte för mycket och inte använder för starka produkter. Det kan nämligen bidra till att din hud torkar ut vilket kan leda till att din hud producerar ännu mer talg för att mjukgöra huden. Därmed kan överdrivet tvättande istället ge upphov till ännu mer akne. Med andra ord: tvätta med förnuft.


Akne och olika hudtyper

Generellt brukar vi prata om fyra olika hudtyper: normal hy, torr hy, fet hy och blandhy. Olika hudtyper har olika behov och om du tillfredsställer de behoven kommer din hud att tacka dig. Oavsett vilken hudtyp du har kan du besväras av finnar. Det är en vanlig uppfattning att akne endast beror på fet hud och att man ska använda uttorkande produkter för att bli av med aknen. Det kan dock vara förödande för en torr och känslig hud och göra den ännu mer mottaglig för blemmor.

Försök därför att ta reda på vilken hudtyp du har:

  • Normal hy innebär att huden är i balans. Produktion av fett och fukt är jämn. Din hud känns behaglig och mjuk och har en lätt rosig nyans.
  • Torr hy har brist på talg vilket gör att den yttre hinnan med lipider är tunnare. Därmed är huden känslig mot kyla, blåst och torr luft. Den ser ofta flagig, stram och glåmig ut. Du kan också ha eksem och klåda.
  • Fet hy har en överproduktion av talg och blir ofta glansig. Du känner igen den på glansighet, stora porer, pormaskar och ett tjockare hudlager.
  • Blandhy är en kombination av torr och fet hud där de fetare partierna är i T-zonen, alltså panna och näsa.



För dig med torr hy ska du tänka på att din hud är i behov av extra mycket återfuktning. Produkter med hyaluronsyra är särskilt bra för de som är i behov en extra fuktbomb. Innan du lägger dig rekommenderar vi att då och då använda ett serum som får verka hela natten.


Du som har fet hy kan istället bli hjälpt av en exfolierande ansiktstvätt som rengör huden på djupet. Dessutom kan salicylsyra vara lämpligt eftersom det exfolierar bort döda hudceller och talg som samlas på hudytan och i porerna.

Hur stor roll spelar min hudvårdsrutin för förbättringen av akne?

Vi nämnde tidigare att överdrivet ansiktstvättande faktiskt kan förvärra din akne. Å andra sidan är en kontinuerlig hudvårdsrutin som passar din hudtyp A och O för en fin hy fri från akne. Trots att personer med svår akne ofta inte blir tillräckligt hjälpta av en passande hudvårdsrutin så är det en viktig pusselbit för att bli av med akne. Tillsammans med ett passande akneläkemedel kan en oslagbar hudvårdsrutin göra susen.


Här kommer en sammanfattning om hur en oslagbar hudvårdsrutin kan se ut:

Det är viktigt att skapa en ogynnsam miljö för aknen och samtidigt ta hand om huden så att den känns mjuk och återfuktad. Använd specifika akneprodukter men också ansiktskrämer som är speciellt anpassade efter din hudtyp. Du kan också behöva en något mer återfuktande ansiktskräm under vinterhalvåret än under sommaren. Valet av produkt hänger också på om du sitter mycket inne vid datorn eller vistas ute under dagen.


Ett litet obs är på sin plats! När du börjar prova nya produkter kan huden reagera negativt de första dagarna, men misströsta inte. Det är vanligt att finnarna blossar upp under denna invänjningsperiod. Om det inte skulle gå över är du naturligtvis välkommen att testa något annat. I regel är det klokt att välja produkter från samma serie så att inte dofter och formulas krockar med varandra. De flesta stora märken har nuförtiden inarbetade trestegsraketer av rengöring, ansiktsvatten och ansiktskräm i sortimentet.


Så kan kosten påverka akne

Det finns också en hel del forskning som har undersökt kopplingen mellan kost och förekomsten av akne. Sådan forskning har bland annat visat att livsmedel med ett högt GI (glykemiskt index) kan bidra till förekomsten av akne. Livsmedel med ett högt GI bidrar till en snabb stigning av blodsockret.


Dessa är exempel på livsmedel med högre GI:

  • Choklad
  • Färdigmat
  • Läsk
  • Vitt bröd
  • Kakor och smågodis
  • Chips
  • Friterat och snabbmat


Det finns dessutom vissa belägg för att mejeriprodukter kan innehålla hormoner som påverkar huden negativt och kan bidra till akne. Mer specifikt skulle det kunna vara androgenerna i mjölken som är den utlösande faktorn, eftersom dessa finns i mjölken hos korna när de är dräktiga. Dock har vetenskapen inte lyckats fastställa denna koppling till 100%. Därför är det bäst att du själv undersöker hur din hud reagerar på mejeriprodukter.


Om du tror att mjölk är en utlösande faktor för din akne kan du testa ett av de veganska alternativen istället, till exempel havremjölk eller mandelmjölk. Om du är van vid att inta vassle innan träningen kan du istället testa hampa- eller ärtprotein. För alla chokladälskare där ute kan vi istället tipsa om ekologisk choklad med mindre sockerinnehåll eller mörk choklad, vilket har ett något lägre GI än ljus choklad.


För att få en bättre uppfattning om huruvida maten du äter ger dig akne rekommenderar vi dig att föra en matdagbok. Skriv ner allt du äter under veckorna och se om det faller samman med uppkomsten av akne. Om du utesluter vissa livsmedel och ser positiva förändringar finns det all anledning att fortsätta i samma stil.


Kan aknemedicin också behandla mina nuvarande akneärr?

Trots att akneläkemedel i sig inte kan behandla dina nuvarande akneärr så finns det andra behandlingar som kan vara hjälpsamma för detta. Ifall du funderar på att behandla ärren är det en god idé att göra det efter att aknen har lagt sig. Exempelvis efter medicinering. Det finns flera olika behandlingar mot akneärr som görs på salong eller klinik med varierande resultat. Du kan kanske inte bli av med ärren till 100% men du kan ofta se en klar förbättring. Några av dessa behandlingar kan du läsa mer om nedan.


Borttagning av akneärr med laser

Olika typer av laserbehandlingar är populära för att behandla både akneärr och akne. Den fraktionerade lasern är en omtyckt behandlingsmetod eftersom den brukar ge goda resultat. Lasern tränger ner på djupet och stimulerar kollagentillverkningen så att ny, frisk hud bildas och groparna i ansiktet minskar. Tänk på att denna typ av behandling vanligen passar dig med något tjockare hud eftersom återhämtningstiden är längre. Behandlingen får inte göras på solskadad, sårig eller irriterad hud.


Microneedling mot akne

Microneedling är en behandling som utförs med hjälp av små nålar som tränger ner i och stimulerar det översta hudlagret. Därpå ökar blodcirkulationen och huden börjar producera nytt kollagen, vilket gör att den ser fräschare ut. Behandlingen passar dig som vill bli av med akneärr och stora porer. En vanlig typ av microneedling görs med Dermapen. Metoden används också för att produkter som återfuktande hyaluronsyra ska tränga djupare ner i huden och ge större effekt. Efter behandlingen kan huden se röd och irriterad ut, men det lägger sig oftast efter bara ett par dagar eller upp till en vecka.

IPL - akneärrens nemesis

Vid röda akneärr på huden kan även IPL vara lösningen, en behandling med högintensivt ljus som minskar storleken på blodkärlen så att hudrodnaden minskar. Varje behandlingstillfälle tar upp till en timme och bör göras sammanlagt tre gånger med ett par veckors mellanrum.


Vilka bör inte använda aknemedicin?

Det finns vissa personer som inte bör använda vissa typer av akneläkemedel – till exempel de med vissa hälsotillstånd eller som tar vissa läkemedel som kan påverka eller påverkas av akneläkemedel. Detta gäller i första hand de akneläkemedel som tas som tabletter eller kapslar och innehåller antibiotika, hormoner eller isotretinoin. Generellt gäller att gravida eller ammande kvinnor inte ska använda dessa läkemedel eftersom de kan ha fosterskadande effekter. Det kan dock finnas vissa undantag. Om du upplever svår akne kan det därför vara värt att ha en diskussion med din läkare om säkerheten för dig att använda dessa akneläkemedel.


Om du vill testa ett receptbelagt akneläkemedel måste du ju få det utskrivet av en läkare varav läkaren automatiskt kommer ställa frågor till dig för att säkerställa att läkemedlet kan vara säkert och effektivt för just dig. Receptfria akneläkemedel kan du å andra sidan köpa direkt från apoteket utan recept och utan att behöva prata med en läkare först. Dock rekommenderar vi att du ändå pratar med en läkare eller apotekspersonal innan du börjar använda ett receptfritt akneläkemedel så att de kan hjälpa dig att avgöra om läkemedlet är säkert för dig.


Hur förskrivs aknemedicin?

Lyckligtvis finns både receptfria och receptbelagda akneläkemedel på de flesta apotek och eftersom akne är vanligt förekommande i tonåren är de flesta läkemedel även lämpliga för yngre personer.  


Om läkaren bedömer att det är säkert för dig att använda ett visst receptbelagt akneläkemedel så förskrivs läkemedlet till dig och du får därmed en säker behandling. Det finns alltså bra hjälp att få för att behandla akne och därmed ingen anledning för dig att gå och grubbla i onödan om du är mycket besvärad av dina akneutslag.


Är det säkert att köpa aknemedicin online?

På denna fråga svarar vi både ja och nej. Ja eftersom vissa akneläkemedel är receptfria och därmed kan de säljas lagligt på fler ställen än endast apotek. Nej eftersom flertalet akneläkemedel är receptbelagda varav det inte är lagligt i Sverige att köpa dessa läkemedel receptfritt online. Receptbelagda läkemedel medför biverkningar och riskerna ökar om du har andra sjukdomar eller använder vissa läkemedel. Därför är det viktigt att du får läkarens bedömning och inte köper akneläkemedel på egen hand.


Dessutom rekommenderar vi generellt inte att köpa läkemedel online från aktörer som du kanske inte stött på tidigare. Det finns nämligen flertalet oseriösa aktörer som säljer falska kopior av akneläkemedel på nätet. Många falska kopior ger inte bara sämre effekt utan kan också vara direkt skadliga för hälsan. Läkemedlet kan till exempel vara spetsat eller fungera som placebo och eftersom det inte går att se på ett läkemedel om det är äkta eller inte är det lätt att bli lurad. Utländska nätapotek kan vara speciellt luriga eftersom de ofta ger ett seriöst intryck och marknadsför sina produkter slugt. De kan till exempel skriva att de erbjuder receptbelagda akneläkemedel receptfritt vilket är ett första varningstecken. Dessutom kan de ange att de erbjuder rådgivning från legitimerade läkare fastän de inte har legitimerade läkare, vilket är ett andra varningstecken. Läs gärna mer om detta i Läkemedelsverkets guide så att du inte luras av falska produkter på den svarta marknaden.


Så hur kan du känna igen en godkänd e-handlare? Jo, alla nätsidor ska vara märkta med en gemensam EU-symbol som visar att läkemedlet får säljas på nätet. Om du klickar på den kommer du vidare till Läkemedelsverkets lista över godkända läkemedel. Det går också att tipsa dem om du misstänker att det sker olaglig försäljning av läkemedel online. För att vara på den säkra sidan tipsar vi dig om att köpa akneläkemedel och övriga läkemedel på ett känt svenskt apotek eller via oss på Ayd, oavsett om det är receptfritt eller receptbelagt.


Tänk på detta innan du börjar använda aknemedicin

Är du nyfiken på att testa ett visst akneläkemedel och tror att det kan hjälpa dig med dina nuvarande besvär? Så bra, vi hoppas såklart att ett läkemedel mot akne kan vara en lösning för dig! Här kommer några saker som är bra att tänka på innan du börjar använda ett akneläkemedel så att du får en så säker och effektiv behandling som möjligt.

Gå igenom dessa punkter innan du börjar använda akneläkemedel:

  • Rådfråga alltid din läkare eller apotekspersonal om det akneläkemedel som du vill testa är ett lämpligt läkemedel för dig. För de receptbelagda akneläkemedlen kommer du naturligt att behöva prata med en läkare för att få det utskrivet, men vi rekommenderar att du också rådfrågar läkare eller apotekspersonal innan du börjar använda ett receptfritt akneläkemedel. De kan hjälpa dig att avgöra om ett visst akneläkemedel kan vara effektivt och säkert för dig.
  • För dig som redan använder andra läkemedel: kom ihåg att berätta för din läkare om vilka läkemedel du använder så att han eller hon kan bedöma om det är säkert för dig att använda ett visst akneläkemedel. Din läkare kan också hjälpa dig att kolla upp vilka läkemedel du använder.
  • För dig som har en underliggande sjukdom: berätta för din läkare om du har en sjukdom eller eventuella andra hälsotillstånd så att han eller hon kan avgöra om ett visst akneläkemedel är säkert för dig.
  • Köp alltid akneläkemedel och andra läkemedel från en trovärdig försäljare. Kom ihåg det vi nämnde ovan om falska akneläkemedel som kan säljas på nätet. Det finns dessvärre många bedragare där ute som säljer falska produkter som ofta är mindre effektiva och eventuellt även skadliga. Se därför till att du köper aknekäkemedel från en försäljare som du kan lita på.

Är aknemedicin rätt för mig?

Såklart hoppas vi att aknemedicin kan hjälpa dig som tampas med irriterande eller smärtsamma akneutslag. Vi på Ayd kan hjälpa dig att avgöra om aknemedicin kan vara rätt behandling för dig men i slutändan beror det på svårighetsgraden av din akne, dina behov samt ditt nuvarande hälsotillstånd. I denna artikel har vi tagit upp mycket information om aknemedicin och behandling av akne som är viktig att veta och som kan hjälpa dig att ta ett välinformerat beslut om huruvida aknemedicin kan vara rätt för dig. Som sagt är du alltid välkommen att diskutera aknemedicin med oss på Ayd eller med din läkare innan du bestämmer dig för att testa det.


Var kan jag köpa aknemedicin?

Om du är intresserad av att testa ett receptfritt akneläkemedel så finns det att köpa på de flesta apotek. Om du istället tror att du behöver ett receptbelagt läkemedel så behöver du få det utskrivet av en läkare. Vi på Ayd erbjuder dig hälsoundersökning online så att du slipper besvärliga besök där du måste prata med läkaren om dina personliga besvär. Utifrån svårighetsgraden av din akne och dina behov ger vi dig en skräddarsydd rekommendation på en passande aknebehandling. Därefter kan vi skriva ut det eller de akneläkemedel som är aktuella för dig varpå det kan skickas direkt hem till din brevlåda med diskret och snabb leverans.


Så går en onlinekonsultation hos Ayd till

Är du intresserad av att få akneläkemedel utskrivet online av oss på Ayd? Vi ger dig möjligheten att få olika läkemedel utskrivna i samband med en onlinekonsultation med en specialistläkare. Den finner du på Ayds hemsida! Så här fungerar den, steg för steg:


  1. För att starta vår onlinekonsultation måste du vara över 18 år.
  2. Du uppskattar ett svar på varje fråga på en skala från 1 till 5. Försök att svara så sanningsenligt som möjligt.
  3. Därefter får du också frågor som rör själva användningen av läkemedlet för att det ska vara säkert för dig att prova behandlingen. Det finns oftast en länk till ytterligare info så att du kan svara på frågan lättare.
  4. Om vi sedan bedömer att du kan få läkemedlet utskrivet får du därefter svara på fler frågor så att vi vet att du får det läkemedel som passar dig bäst.


Slutligen legitimerar du dig med BankID för att få en personlig behandlingsplan - snabbt och enkelt! Du uppger dina kontaktuppgifter så att vi kan hålla kontakten. I slutet av din förfrågan presenteras en tidsplan på när läkaren återkommer med en behandlingsplan. Här finner du också mer info om kostnader och aktuellt läkemedel. Denna översikt kan du alltid hitta igen via “Mitt Ayd”. Eftersom inloggningen görs med BankID är det endast du och behandlande vårdpersonal som har tillgång till informationen.

På bara en kvart kan du åstadkomma förändring som varar betydligt längre än så. Klicka här för att komma till konsultationen. Lycka till!


----

Vi hoppas att du nu har fått en klarare bild av aknemedicin och hur du kan gå tillväga för att få en friskare och fin hy fri från akne! Har du funderat på att få hjälp med dina aknebesvär och tror att akneläkemedel kan vara hjälpsamt för dig? Kontakta Ayd för en läkarbedömning och en skräddarsydd behandlingsplan. Kontakten sker digitalt i skrift. Diskret, snabbt och enkelt utan videochatt, telefon eller fysiskt möte.


Referenser

Läkemedel vid akne - 1177

Isotretinoin Actavis - FASS Vårdpersonal

Akne - 1177

The use of isotretinoin in acne - PMC (nih.gov)

Diet and acne: A systematic review - PMC (nih.gov)

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på webbplatsen. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du detta.