Vad är en hårtransplantation?
En hårtransplantation är precis vad det låter som – en transplantation av hår. Men inte i form av en peruk eller dylikt utan en transplantation av dina egna hårsäckar från en del av huvudet till en annan. Hårsäckarna tas ofta från ett område som är rikt på hår och flyttas till det område på där du önskar ökad hårväxt. Det är vanligt att hårsäckarna tas från nacken eftersom de hårsäckarna är genetiskt kodade att inte falla av. Det går dock även bra att ta hår från andra kroppsdelar som till exempel från bröstet.
Det är vanligt att män som drabbats av manligt håravfall väljer att göra en hårtransplantation men det finns också ett flertal andra användningsområden för behandlingen. En hårtransplantation kan också vara relevant då ökad skäggväxt eller växt av ögonbrynen önskas. Dessutom går det att fylla i ärr med en hårtransplantation. En hårtransplantation kan även vara aktuell för kvinnor som drabbats av håravfall.
Varför har jag drabbats av håravfall?
Det kan finnas flera anledningar till att du upplever håravfall och det finns dessutom många olika typer av håravfall som du kan ha drabbats av. Håravfall kan bland annat orsakas av vissa typer av autoimmuna sjukdomar och extrem stress. Det finns också vissa belägg för att hårt åtsittande hästsvansar kan orsaka håravfall.
Androgent håravfall
Androgent håravfall kallas i vardagligt tal för manligt eller kvinnligt håravfall, beroende på vem som drabbats. Denna typ av håravfall förekommer främst hos män men kvinnor kan också uppleva det, speciellt efter klimakteriet. Androgent håravfall beror på hormonella och genetiska faktorer som påverkar hårsäckarna på huvudet. Mer specifikt beror håravfallet på en ökad känsligheten för hormonet DHT i hårsäckarna vilket leder till att DHT förminskar hårsäckarna samt förkortar hårets tillväxtcykel. Det är detta som orsakar håravfallet.
Manligt och kvinnligt håravfall har blivit allt vanligare och idag förekommer det hos mer än 50% av alla män och förekomsten ökar med ökad ålder. Håravfall är ingen rolig upplevelse för de som drabbas av det och det kan såklart ha en negativ påverkan på både självbild och självförtroende. Då kan en hårtransplantation vara en bra lösning som ger ett positivt resultat.
Kan hårtransplantation användas för alla typer av håravfall?
Ja, faktiskt. En hårtransplantation kan till och med vara lämplig om du har tappat allt hår eftersom transplantationen handlar om att flytta hårsäckar från ett område med bra hårväxt till ett där ökad hårväxt önskas. Behandlingen är också lämplig för dig som har tunt hår och vill få det att växa bättre.
Det är vanligt att man gör en hårtransplantation för att få hjälp med djupa vikar, kal hjässa eller ett högt hårfäste. Men det kan också vara för att få allmänt fylligare hår på tunnare områden. Innan själva ingreppet kommer du att ha en konsultation med din läkare. Då kan läkaren hjälpa dig att avgöra huruvida en hårtransplantation är den bästa vägen framåt för just ditt tillstånd.
Vilka tekniker används vid en hårtransplantation?
Vid utförande av en hårtransplantation finns det två huvudsakliga tekniker som läkaren kan använda sig av: FUE-tekniken och FUT-tekniken.
FUE-tekniken
FUE är en förkortning för Follicular Unit Extraction, vilket är den vanligaste tekniken vid en hårtransplantation. Med denna teknik extraheras hårsäckar genom att de borras ut ur donationsområdet varpå de plockas ut med en pincett. Därefter inplanteras hårsäckarna på det önskade området.
FUT-tekniken
FUT (Follicular Unit Transplantation) är istället en teknik är man skär ut en remsa av huden på huvudet och sedan syr ihop området igen. Hårsäckarna extraheras sedan från hudremsan varpå de transplanteras till det önskade området. Eftersom en hudremsa skärs bort från huvudet lämnar denna teknik ofta ett mycket tydligt ärr. I vissa fall då ärret inte läker så bra finns det en risk att det inte heller växer ut nytt hår på ärret. Dessutom kan det bli svårare att utföra ytterligare hårtransplantationer i framtiden. Därmed använder de flesta kliniker inte denna typ av teknik vid hårtransplantation.
Så här går en hårtransplantation till
Vid en hårtransplantation flyttas hår från ett område som är rikt på hår till ett område där du önskar ökad hårväxt. Mer specifikt är det så kallade hårsäcksgrupper, eller grafts som de kallas på medicinskt språk, som transplanteras. Efter ingreppet kommer hårsäckarna att växa fast redan inom 24 timmar och börjar direkt att producera ett naturligt växande hår. Hårtransplantationen utförs alltid under lokalbedövning och som nämnt ovan används oftast FUE-tekniken.
Låt oss nu gå igenom hela ingreppet med FUE-tekniken steg för steg från början till slut:
Steg 1: Konsultation
Innan själva ingreppet börjar kommer du genomgå en kostnadsfri konsultation tillsammans med personal på kliniken. Då går ni igenom huruvida en hårtransplantation är det bästa alternativet för dig utifrån ditt nuvarande hälsotillstånd. Dessutom kommer du att få berätta var du vill se ökad hårväxt och personalen kan ge en indikation på ett realistiskt slutresultat. De kommer också att undersöka vilket donationsställe som kan vara bäst.
Steg 2: Förberedelse och genomgång
På dagen D är det fördelaktigt att du börjar dagen med en ordentlig frukost så att du har gott om energi under ingreppets gång. Dessutom är det rekommenderat att du har bekväma kläder så att du inte behöver trä någonting över huvudet när ingreppet är klart. På kliniken kommer du få en operationsrock som du har på dig under ingreppet. Sedan kommer personalen gå igenom ingreppets olika delar med dig och vad som kommer att ske.
Steg 3: Utritning av hårlinje
Nu ritas en linje ut runt transplantationsområdet och du får därmed se var din nya hårlinje kommer att sitta när håret väl växt ut. Om du vill ändra linjen så är det bara att säga till – det är trots allt du som är bossen när det gäller hur din nya hårlinje ska se ut.
Steg 4: Rakning av donationsområdet
Efter hårlinjen har ritats ut är det dags att fokusera på donationsområdet – alltså det område som dina hårsäckar kommer att plockas ifrån. Detta område markeras också ut och rakas sedan. Vissa väljer vid detta skede att raka hela huvudet men det är upp till dig och beror ofta på hur stort donationsområdet är och hur långt ditt hår är. Undvik dock gärna att raka ditt hår innan du kommer till kliniken på dagen D eftersom de gärna vill kunna se hur ditt hår växer.
Steg 5: Lokalbedövning
Nu är det dags för ett litet stick. För detta steg får du lägga dig med ansiktet neråt på behandlingssängen. Därpå får du lokalbedövning injicerad i donationsområdet. Här kan det sticka till lite men tack vare bedövningen kommer resten av ingreppet att vara helt smärtfritt.
Steg 6: Extraktion av hårsäckar
Extraktion av hårsäcksgrupperna sker genom att de borras loss, en och en, med en borr som antingen snurrar eller vibrerar ner i huden. Varje hårsäcksgrupp, eller graft som det kallas på medicinska, plockas sedan ut ur donationsområdet med pincett. Här tas grafts med olika antal hårsäckar ut så att du ska få ett så pass naturligt resultat som möjligt.
Steg 7: Kanaler för hårsäckarna
När alla hårsäcksgrupper har borrats loss och plockats ut ur donationsområdet får du vända på dig för att få lokalbedövning i transplantationsområdet. Därpå skapas små kanaler i transplantationsområdet i ett ganska oregelbundet mönster så att det transplanterade håret ska likna ditt naturliga hår så mycket som möjligt. Det här är det svåraste och viktigaste momentet under ingreppet och det är avgörande för hur resultatet kommer att bli.
Steg 8: Dags för bandage
Nu är själva ingreppet klart och det är dags för dig att få bandage på donationsområdet. Först läggs vaselin på i donationsområdet för att skapa ett extra skyddslager mot smuts. I detta område är såren större än i transplantationsområdet eftersom endast små snitt har gjorts där. Bandaget som läggs på över donationsområdet ska sitta kvar i 24 timmar. Du får inget bandage över transplantationsområdet eftersom det är väldigt känsligt där och det måste få läka ostört.
Steg 9: Genomgång av eftervård
Nu har vi kommit fram till det sista steget i en hårtransplantation. Här kommer läkaren att berätta för dig om hur du ska sköta om donationsområdet och transplantationsområdet efter ingreppet. Du får till exempel reda på hur du ska tvätta ditt hår och vad som är bra att tänka på gällande fysisk aktivitet. Läkaren kan också rekommendera att du genomgår så kallad PRP-behandling vid några tillfällen efter ingreppet eftersom det kan påskynda läkningsprocessen och förbättra resultatet. Kort förklarat innebär PRP att plasma med tillväxtfaktorer ur ditt blod injiceras i hårbotten vilket stimulerar hårväxten.
Gör en hårtransplantation ont?
Som vi nämnde ovan kommer du att få lokalbedövning i donationsområdet och transplantationsområdet under ingreppet. Injiceringen av lokalbedövningen kan sticka till lite men tack vare denna bedövning kommer resten av ingreppet att vara helt smärtfritt. Med andra ord gör inte själva ingreppet ont tack vare bedövningen, men sprutan med bedövningsmedlet kan sticka till och göra lite ont. Detta går snabbt över så fort bedövningen börjar verkar.
Hur lång tid tar hela behandlingen?
Detta beror helt på hur många hårsäckar som ska flyttas, vilket i sin tur beror på hur stort område som du ska transplantera hår till. Desto fler hårsäckar, desto längre tid tar hårtransplantationen. Oftast ligger behandlingstiden på mellan 4–7 timmar.
Vad ska jag tänka på efter en hårtransplantation?
När du genomgår en hårtransplantation är faktiskt eftervården lika viktig som själva utförandet av hårtransplantationen. Men så länge du följer de råd som läkaren ger dig (som vi också kommer sammanfatta här) så är läkningsprocessen i de flesta fall smärtfri och smidig.
Den mest kritiska tiden är de första 2-3 dagarna efter transplantationen då området är som känsligast. Men hela den första veckan bör du vara lite extra försiktig och ta hand om transplantationsområdet och donationsområdet på rätt sätt så att du får bästa resultat och minskar risken för infektion.
Här går vi igenom de viktigaste punkterna att tänka på för en smidig läkningsprocess:
Medicin efter hårtransplantation
Efter ingreppet kommer läkaren gå igenom vilken medicin du ska ta för att få en så effektiv läkningsprocess som möjligt. Du kommer att få en låg dos antibiotika för de första 3 dagarna efter din transplantation för att minska risken för infektion. Dessutom får du kortison för att minska risken för svullnad. Vid värk i huvudet eller nacken kan du också ta 1-2 tabletter Ipren för smärtlindring.
Tvätt efter hårtransplantation
Du ska börja skölja håret med vatten 3 dagar efter hårtransplantationen och därefter tvätta det varje dag tills sårskorporna försvunnit. 7 dagar efter transplantationen kan du börja använda schampo. Efter 10 dagar kan du försiktigt massera området med fingertopparna när du duschar men riv inte bort sårskorporna.
Mössa och keps efter hårtransplantation
5 dagar efter transplantationen kan du börja använda keps, mössa eller dylikt men se till att de inte sitter för tight och använd de helst bara korta stunder. Hjälm ska du inte börja använda förrän 1 månad efter din transplantation.
Bad & bastubad efter hårtransplantation
Pool, jacuzzi och bad generellt bör du undvika de första 4 veckorna. Det kan nämligen finnas mycket bakterier, klor och rengöringsmedel på dessa platser.
Fysisk aktivitet efter hårtransplantation
Vänta 2 veckor med träning och annan fysisk aktivitet som bidrar till kraftigt ökad puls och högt blodtryck. Undvik också att lyfta tungt samt att böja huvudet alltför mycket. Satsa istället på lugnare promenader som bidrar till att hålla igång blodcirkulationen vilket skyndar på läkningen. Försök också att hålla det lite lugnt med samlivet.
Rökning och alkohol efter hårtransplantation
Om du röker är det viktigt att du försöker avstå helt från tobak minst 7 dagar efter ingreppet. Rökning minskar nämligen blodcirkulationen och kommer därför att sakta ned läkningsprocessen. Dessutom ska du undvika alkohol upp till 48 timmar efter ingreppet.
Solljus efter hårtransplantation
Det är också viktigt att du undviker starkt solljus de första 3 månaderna efter ingreppet. Om du är noga med att använda solkräm kan du vara i solen efter 4 veckor.
Klippning & färgning efter hårtransplantation
Om du vill kan du efter 4 veckor trimma transplantationsområdet med plastskydd, kortast 3 mm. Du får dock inte raka området med hyvel de första 6 månaderna. Resten av håret inklusive donationsområdet går det bra att klippa. Färgning av håret får ske tidigast efter 4 veckor.
Hur många hårtransplantationer kan jag göra?
Det här beror på hur bra donationsområde du har eftersom hårsäckarna tas därifrån. Oftast tas hårsäckarna från håret i nacken. Hos vissa personer går det bara att plocka ut 3000 hårsäcksgrupper eller grafts medan andra kan plocka ut 7 000 grafts. Detta är med andra ord en väldigt individuell fråga som du kan få svar på under den konsultation som genomförs innan själva ingreppet. Då kommer din läkare att undersöka ditt donationsområde och kunna ge dig ett specifikt svar på denna fråga.
Hur effektiv är en hårtransplantation?
De flesta transplantationer som utförts på rätt sätt ger en 90-95 procentig överlevnadsgrad av de transplanterade hårsäckarna. Eftersom de transplanterade hårsäckarna i sin tur är genetiskt kodade för att inte falla av kan de allra flesta förvänta sig goda resultat av en hårtransplantation.
De flesta som genomgår en hårtransplantation upplever att de får ett fylligare hår och ett ökat självförtroende då de får tillbaka sitt forna hårsvall.
Hur snabbt kan jag se resultatet?
Generellt brukar det fulla slutresultatet av en hårtransplantation nås efter 12 månader. Självklart växer håret olika fort hos olika människor varav vissa kan börja se resultat redan efter 3-4 månader. Det är viktigt att ha tålamod när man gör en hårtransplantation – håret växer ju inte ut över en natt!
Håller en hårtransplantation livet ut?
Ja, en hårtransplantation är faktiskt den enda permanenta lösningen för håravfall. Som vi tidigare nämnt är de hårsäckar som flyttas vid en hårtransplantation genetiskt kodade att sitta kvar livet ut. Däremot kan ju det egna kvarvarande håret fortsätta tunnas ut beroende på vilken genetik man har.
Ska jag tänka på något speciellt innan jag gör en hårtransplantation?
Är du nyfiken på att göra en hårtransplantation och tror att det kan hjälpa dig med dina nuvarande besvär? Så bra, vi hoppas såklart att detta kan vara rätt för dig! Innan du genomgår själva ingreppet är det några saker som är bra att tänka på så att du kommer väl förberedd och ingreppet blir så framgångsrikt som möjligt för dig.
Dusch, bekväma kläder & mat
Ta en ordentlig och skön dusch och ta på dig rena kläder direkt innan ingreppet. Det är rekommenderat med en blus eller skjorta som är knäppbar framtill. På så sätt behöver du inte bekymra dig över att trä någonting över huvudet efter ingreppet. Tänk dessutom på att äta en rejäl måltid innan hårtransplantationen så att du har tillräckligt med energi under hela ingreppet.
Undvik alkohol & nikotin innan hårtransplantation
Undvik alkohol och tobak 48 timmar innan hårtransplantationen. Alkohol är nämligen blodförtunnande och kan därmed öka blödningsrisken under ingreppet. Tobak är inte heller någon bra idé eftersom det har en negativ påverkan på kroppens läkningsprocess.
Koffein & blodförtunnande medel innan hårtransplantation
Koffein, Ipren, omega 3 och Aspirin har blodförtunnande effekt och det är därför viktigt att du undviker dessa upp till 48 timmar innan ingreppet. Annars kan de orsaka ökad blödning under ingreppet.
Tar du läkemedel?
Om du använder något läkemedel ska du ta med det till ingreppet så att läkaren har koll på det.
Undvik rakning innan hårtransplantation
Du ska inte raka dig innan ingreppet. Läkaren vill nämligen kunna se hur ditt hår växer naturligt för att ge dig ett så pass naturligt resultat som möjligt av hårtransplantation.
Planera hemfärd och nästkommande dagar efter hårtransplantation
Eftersom risken för infektion ökar när du åker kommunalt rekommenderar vi att du åker hem i egen bil eller med taxi. Eftersom det tar tid att göra en hårtransplantation är det också smart att inte boka in någonting annat under dagen. Det kan också vara skönt att vara ledig de första dagarna efter ingreppet så att du får återhämta dig i lugn och ro.
Vilka bör inte genomgå en hårtransplantation?
Det finns vissa personer som inte bör genomgå en hårtransplantation eftersom de kan ta skada av ingreppet. När du har en första konsultation med läkaren innan ingreppet kommer han eller hon att fråga dig om ditt hälsotillstånd och om du tar vissa läkemedel. Dessa frågor hjälper läkaren att bedöma huruvida du är en lämplig kandidat för en hårtransplantation.
Om du uppfyller något av följande kommer kliniken inte att tillåta dig att genomgå en hårtransplantation:
- Du har en sjukdom som kan sprida sig via blodsmitta (om du har ett läkarintyg som bevisar att du är smittofri kan du ändå få göra en hårtransplantation)
- Du har nyligen genomgått en större operation
- Du äter starka mediciner
- Du har cancer
- Du är gravid eller ammar
- Ditt donationsområde eller transplantationsområde bedöms inte som lämpligt för en hårtransplantation
- Du har ett ärr i mottagarområdet som saknar blodcirkulation
- Du är under 18 år
Hur vet jag om en hårtransplantation är rätt för mig?
Såklart hoppas vi att en hårtransplantation kan vara ett alternativ för dig som vill få tillbaka ditt forna hårsvall. Dock är detta en fråga som endast du kan svara på tillsammans med en kunnig läkare som tar hänsyn till ditt nuvarande hälsotillstånd. I denna artikel har vi tagit upp mycket information om hårtransplantation som är viktig att veta och som kan hjälpa dig att ta ett välinformerat beslut om huruvida en hårtransplantation är rätt för dig.
Här nedan hittar du en kort sammanfattning av fördelar och nackdelar med en hårtransplantation.
Fördelar med hårtransplantation
- En permanent lösning för ökad hårväxt på ställen där det önskas.
- Med en erfaren utförare blir slutresultatet oftast väldigt bra.
- Som patient har du bra kontroll över hur ingreppet ska utföras och hur slutresultatet ska bli.
Nackdelar med hårtransplantation
- Lokalbedövningen kan vara något smärtsam.
- Du måste ta hänsyn till en del faktorer under läkningsprocessen.
Finns det alternativa behandlingar mot håravfall?
Ja, det finns det. Om du inte känner dig redo för att genomgå en hårtransplantation finns det andra medicinska behandlingar som kan vara effektiva för dig som drabbats av manligt håravfall (androgen alopeci). Detta inkluderar det receptfria läkemedlet Minoxidil och det receptbelagda Finasterid. Minoxidil finns tillgängligt som en lösning som du applicerar i hårbotten medan Finasterid tas som tablett.