Behandling av akne

Behandling av akne - vägen till en friskare hy!

12.11.2022

Finnar, plitor och blemmor. Kärt barn har många namn, även om många helst skulle slippa röda partier i ansiktet. Akne är en hudsjukdom som beror på inflammerade talgkörtlar. Besväret är oftast som värst i puberteten men även vuxna kan få akne. Förutom att återfukta huden och behandla blemmorna lokalt finns det även andra behandlingar för en fräsch hud full av lyster. Vi har tagit reda på vilka!

WRITTEN BY

Jens Sigfridsson

Chief Medical Officer
WRITTEN BY

Johan Flodin

Chief Product Officer

Vad är akne och går det att behandla?

Akne vulgaris uppträder oftast i ansiktet eller på ryggen och ser ut som små, upphöjda knottror som är fyllda med var. Vanligtvis är de endast ett par millimeter i diameter. Det kan även bildas större bölder som sitter djupare i huden och gör ont. Det viktiga är att du inte petar och klämmer på finnarna eftersom de kan bli ännu mer inflammerade och såriga. Akne kan leda till ärrbildning på huden när finnen brister.

Ayd hjälper dig gärna att hitta effektiva krämer och läkemedel för behandling av akne. Men det finns också andra behandlingar och metoder värda att testa, om inte annat för att förebygga besvären. Flera av dem riktar också in sig på att behandla huden efter att aknen väl har läkt, bland annat med laser.

Hudvårdsbehandling på salong

En avkopplande behandling på hudvårdsklinik kan ge din hud ny lyster och minska röda partier. Tänk på att en återfuktad och smidig hud också är en sämre grogrund för bakterier som orsakar akne. Vid behandlingstillfället öppnas porerna upp med ånga och sedan töms de varsamt på talg så att irritationen och inflammation minskar. Efteråt appliceras åtstramande ansiktsvatten och svalkande och mjukgörande kräm. Många går till hudvårdsterapeuten för att förebygga eventuella akneproblem och det är ett bra komplement till medel och rengöringskrämer.

Hudvårsterapeuter har kunskap om olika hudtyper och kan hjälpa dig att välja rätt produkter. Om du vill bli av med orenheter och balansera huden är det vanligt att göra en så kallad peeling. Den vanligaste är AHA-peeling som består av antingen glykolsyra eller mjölksyra. Peelingen är inflammationsdämpande och rengör huden på djupet.

Liten peeling-skola för alla med problemhy

AHA, PHA, BHA-what? Så många syror, så lite tid. Här får du en översikt över produkterna:

  • AHA är standardmjölksyran som passar alla oavsett hudtyp. Den binder också fukt.
  • BHA är ännu mer djuprengörande och passar aknebenägen och fet hy. Den går också under namnet salicylsyra. När de döda hudcellerna avlägsnas bildas ny, frisk hud.
  • PHA är en mildare syra som även passar de med mycket känslig hy. Den exfolierar huden varsamt.
  • TCA är en värsting i sammanhanget och gör att hudlagret flagnar ett par dagar efteråt. Det kan dock vara grovstädningen din hy behöver. Efter behandlingen kikar ett helt nytt, fräscht hudlager fram.

Sol, vind och vatten

En del upplever att aknen blir bättre av att vistas i solen eftersom solen tillför A-vitamin till huden, vilket ökar produktionen av kollagen. I hudvårdskrämer finns ett liknande ämne som kallas retinol. Dessutom kan salta bad verka antiseptiskt mot inflammerad akne. Se bara till att duscha och återfukta ordentligt efteråt så att hudens pH-balans inte rubbas.

Finns det en bra behandling mot akneärr?

Det är inte säkert du får ärr och gropar i ansiktet när aknen väl har läkt ut, men om du haft stora bölder och petat på dem är risken större. Ifall du funderar på att behandla ärren är det en god idé att göra det efter att aknen har lagt sig. Exempelvis efter medicinering. Det finns flera olika behandlingar mot akneärr som görs på salong eller klinik med varierande resultat. Du kan kanske inte bli av med ärren till 100 % men ser däremot en synlig förbättring. Några av dessa behandlingar kan du läsa mer om nedan.

Borttagning av akneärr med laser

Det finns olika typer av laserbehandlingar mot akne och akneärr. Den ena hjälper till att minska akneinflammationen och den andra används för att minska ärr. Den fraktionerade lasern är en omtyckt behandlingsmetod eftersom det brukar ge goda resultat. Lasern tränger ner på djupet och stimulerar kollagentillverkningen så att ny, frisk hud bildas och groparna i ansiktet minskar. Tänk på att denna typ av behandling vanligen passar dig med något tjockare hud eftersom återhämtningstiden är längre. Behandlingen får inte göras på solskadad, sårig eller irriterad hud.

Microneedling mot akne

Med denna metod behandlas huden på djupet med hjälp av små nålar som tränger ner i och stimulerar det översta hudlagret. Blodcirkulationen ökar och huden börjar producera nytt kollagen, vilket gör att den ser fräschare ut. Behandlingen passar dig som vill bli av med akneärr och stora porer. En vanlig typ av microneedling görs med Dermapen. Metoden används också för att produkter som återfuktande hyaluronsyra ska tränga djupare ner i huden och ge större effekt. Efter behandlingen kan huden se röd och irriterad ut, men det lägger sig oftast efter bara ett par dagar eller upp till en vecka.

IPL - akneärrens nemesis

Vid röda akneärr på huden kan även IPL vara lösningen, en behandling med högintensivt ljus som minskar storleken på blodkärlen så att hudrodnaden minskar. Varje behandlingstillfälle tar upp till en timme och bör göras sammanlagt tre gånger med ett par veckors mellanrum.

Direkt till behandling utan att passera gå - Ayd hjälper dig!

Har du funderat på att ge blemmorna en match? Kontakta oss för en läkarbedömning och en skräddarsydd behandlingsplan. Kontakten sker digitalt. Enkelt och bekvämt!


Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på webbplatsen. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du detta.