Psykisk ohälsa och impotens

Därför kan psykisk ohälsa orsaka erektil dysfunktion

28.10.2022

Erektil dysfunktion är ett vanligt besvär som drabbar män i alla åldrar. Problem med att få stånd har inte bara med ålder och fysik att göra. Även yngre män kan drabbas av erektionsproblem som då kan bero på ångest eller depression. I vår artikel tar vi upp hur psykologiska faktorer påverkar sexlivet och hur du kan behandla erektil dysfunktion. Sitter det i huvudet?

WRITTEN BY

Jens Sigfridsson

Chief Medical Officer
WRITTEN BY

Johan Flodin

Chief Product Officer

Psykisk ohälsa och erektionsbesvär

Har du erektionsproblem? Du är inte ensam! Man räknar med att ungefär 30 miljoner män i USA besväras av erektil dysfunktion. Erektil dysfunktion (impotens) innebär långvariga svårigheter att få och behålla ståndet. Det blir svårt att ha penetrerande samlag och stimulera sin partner. Samlivet upplevs inte lika tillfredsställande.

Erektil dysfunktion drabbar både äldre och yngre män. Hos äldre män kan impotensproblem bero på på att de har hälsoproblem som hjärtsjukdom diabetes, multipel skleros (MS) eller högt blodtryck.

Även män mellan 20-40 kan ha erektil dysfunktion och eftersom de oftast inte har några allvarliga sjukdomar finns det all anledning att ta reda på varför. Att ha svårt att få stånd kan vara psykologiskt. Det är viktigt att ta reda på de bakomliggande faktorerna för att kunna ge rätt behandling mot erektil dysfunktion.

Vilka är de vanligaste psykologiska faktorerna bakom erektil dysfunktion?

Erektil dysfunktion yttrar sig fysiskt men faktum är att roten till problemet kan bero på flera känslomässiga och psykologiska tillstånd. Om så är fallet brukar man prata om psykisk impotens. Oftast är det flera faktorer som orsakar besväret:

  • Generell ångest eller ångest kopplad till själva sexualakten
  • Prestationsångest
  • Skam- och skuldkänslor över sexuella aktiviteter
  • Depression och nedstämdhet
  • Relationsproblem
  • Hög porrkonsumtion
  • Låg självkänsla
  • Omvälvande livsförändringar som dödsfall, flytt eller arbetslöshet

Självklart kan också andra faktorer spela in som medicinering med antidepressiva medel eller underliggande sjukdomar.

Stress och ångest

En stressig vardag påverkar alla aspekter av våra liv negativt. Sex är en lustfylld upplevelse och det kan vara svårt att koppla av och njuta efter en hel dag av måsten. När erektil dysfunktion orsakas av stress kommer personen i fråga att känna mer press inför samlaget, vilket skapar en ond cirkel. Både ditt sexliv och välmående blir lidande.

När du får stånd sker det dels via fysisk stimulans som gör att penis blir styv. Penis kan också bli erigerad av mental eller visuell stimulans, där hjärnan och dina tankar påverkar kroppsfunktionerna. Det är mycket som ska stämma när hormoner, muskler, blodomlopp och nervsystem samspelar. Om kedjan brister kan det påverka din förmåga att få stånd.

Enligt en studie från 2015 finns det korrelans mellan ångest, stress och erektil dysfunktion.

Relationsproblem

Ett förhållande kräver mycket arbete och om ni inte kommer överens kan det återspeglas även i sängkammaren. Som man bäddar får man ligga, helt enkelt. Om ni har problem i förhållandet som ni inte har rett ut, eller om ni inte bejakar varandra kan det leda till att du får erektil dysfunktion. När ni slutar att ha sex kan det i sin tur påverka relationen negativt. Försök att prata om det, hitta nya sätt för intimitet och om inget annat hjälper - sök professionell rådgivning.

Depression

Nu till en betydligt allvarligare orsak till erektil dysfunktion som ofta påverkar livskvaliteten, nämligen när både kropp och sinne är tyngda av mörka tankar. Depression är egentligen en blandning av flera olika symtom som tomhetskänslor, oro för framtiden, sömnsvårigheter och problem att fokusera. Du kan även ha värk i kroppen och få ett långsammare rörelsemönster.

Det finns stöd i forskningen för att depression  och erektil dysfunktion korrelerar hos medelålders män. Studien har publicerats i Psychosomatic Medicine 1998.

Prestationsångest

Vi lever i en snabbfotad värld där alla delar av livet måste stämma. Därför är det inte konstigt att känna sig pressad över att vara på topp och tillfredsställa sin partner. Denna prestationsångest kan leda till erektil dysfunktion. Du kan ha svårt att få stånd om du är nervös inför samlaget. Ofta har personen redan problem att få stånd sedan tidigare och är nu rädd för vad partnern ska tycka. Det kan leda till skam- och skuldkänslor över att inte ha ett fungerande sexliv. Individer med låg självkänsla är mer sårbara för denna typ av problem.

En överkonsumtion av porr kan också vara boven i dramat. Porrskadad är ett uttryck som en del nonchalant slänger sig med, men pornografin i sig behöver inte vara ett problem, då det kan var lustfyllt och ge bränsle till förhållandet. Om du däremot får orealistiska förväntningar och tror att allt ska fungera som i porrfilmen kan du bli besviken. Om du tillbringar mycket tid med att titta på porr och endast får tillfredsställelse via masturbation kan detta påverka möjligheten att få stånd vid samlag.

Hur vet jag om erektil dysfunktion är psykologisk?

För att ta reda på om anledningen till erektil dysfunktion är psykisk kör läkaren vanligtvis med uteslutningsmetoden. Först och främst görs en hälsoundersökning för att se om orsakerna är mediciniska. Prover kan tas för att fastställa blodvärdet, glukos, sköldkörtelnivåer och testosteronhalt. Du kan också få svara på frågor om ditt sexliv och sexdrift.

Frågor att ställa sig:

  • Är du attraherad av din partner/partners, men kan inte få stånd?
  • Kan du få stånd och masturbera?
  • Får du morgonstånd?
  • Hur ser din tillvaro ut - är den stressig?

En eller flera bekräftade faktorer är inte nog för att veta säkert, men det kan i alla fall ge en indikation om hur landet ligger.

Behandling av erektil dysfunktion

Med tanke på att besväret både är fysiskt och psykiskt kan det behandlas på två olika sätt. Du kan behöva behandla psykologisk erektil dysfunktion med antidepressiva medel eller med samtalsterapi (även partnern kan vara med). Med KBT kan du lära dig att handskas med olika situationer/rädslor och bryta mönstret. Att stressa ner och ändra om livsstilen är exempel på saker du kan göra för att själv komma till rätta med problemet.

Om läkaren har konstaterat att dina besvär är övervägande fysiska kan de behandlas med läkemedel. Det finns så kallade PDE5-hämmare i form av läkemedel. Här på Ayd erbjuder vi flera olika behandlingar med receptbelagda potensmedel efter konsultation med en av våra specialistläkare. Kontakta oss idag!