1. Hårsäckar och hårstrån - så funkar det
Håret på huvudet är det kroppshår som växer allra snabbast med ungefär 16 millimeter i månaden. Om du till exempel bor i Miami kommer håret att växa fortare. Förmodligen eftersom fuktigt och varmt klimat ökar blodcirkulationen kring hårsäcken så att hårstrået får större växtkraft. Hårstråna är som en karta över kroppens tillstånd och med hjälp av en analys kan man se hur personen har levt det senaste året. Det går att undersöka om någon har tagit alkohol och droger, eller i vilket geografiskt område personen befunnit sig i, samt vad den har ätit. Inlagringen i hårstrået sker via blod och svett. Själva cellerna i hårstrået är döda när de lämnat hårsäcken, som är levande.
2. Hårstrået genomgår olika faser
De flesta har hår på huvudet men det är individuellt hur snabbt hårstråna växer, dess kvalitet och hur långa de blir. Faktorer som gener och näringstillförsel under tillväxtfasen spelar också in. De 100 000 hårstråna som växer på huvudet hör alla hemma i en egen hårsäck, en follikel. Hårstrånas tre faser är:
- I den anagena fasen bildas stråna i hårsäcken och grunden läggs för ett starkt strå. I två veckors tid gör hårstrået sin färd mot din hårbotten.
- I den katagena fasen när hårstrået vuxit ut kommer hårstrået att börja lossna från roten. I takt med stigande ålder blir fasen längre.
- Nästa steg är vilofasen, eller telogena fasen. Efter ett tag gör sig hårsäcken redo att producera ett nytt hårstrå undertill.
- I den exogena fasen trillar hårstrået av.
Om håravfallet är genetiskt betingat syns det vanligtvis inte innan 20 års ålder eftersom de flesta av alla hårsäckarna är i tillväxtfasen och håret ännu ser fylligt ut. När androgen alopeci får full effekt kommer hårsäckarna gradvis att gå in i vilofasen och det fylls inte på med nya, starka strån efter att de gamla fallit av. Miniatyrisering sker när hårsäckarna inte lyckas sluta cirkeln och gå in i en ny tillväxtfas. När tillräckligt många hårsäckar drabbas kommer kala partier på huvudet att framträda och öka i storlek.
3. Olika faktorer påverkar håret
Det är fullt naturligt att tappa hår och om du vårdar håret och ser till att tillföra näring via blodet till hårsäckarna skapas bättre förutsättningar för ett tjockare hår. Olika faktorer riskerar att bromsa hårtillväxten och några av dessa är rökning, dålig kost och för lite träning.
I stort sett allt som är bra för din hälsa, är också bra för håret. Väg in kraftig stress och sömnlösa nätter som några av bovarna som gör håret risigare och tunnare. Ta gärna kontakt med vården för att undersöka en oväntad ökning av håravfall. Det kan vara livsstilsbetingat eller bero på manligt håravfall, androgen alopeci.
Växer håret snabbare om du klipper det ofta? Nej, det är tyvärr en myt eftersom magin sker nere i hårsäckarna. Däremot kan håret uppfattas tjockare om det klipps rakt av med en frisörsax. När de kluvna och slitna topparna försvinner ser håret automatiskt friskare och tjockare ut. Tänk också på att anpassa valet av schampo eftersom hårbotten och hårkvalitet förändras när du blir äldre eller ändrar levnadsvanor. Vissa årstider kan det passa med ett schampo för torr hårbotten på vintern eller oljig hårbotten på sommaren. Om du vill läsa om fler klassiska hårmyter finns det en artikel om det här.
Vi har förmodligen lyckats dra vårt strå till stacken och förklarat mer om hårsäckar och bildandet av hår. Om du har fler funderingar kring hårtillväxt finns det dessutom fler artiklar att läsa om just manligt håravfall.