Ger Minoxidil biverkningar?

Kan Minoxidil kan ge några biverkningar?

7.12.2022

Eftersom Ayd erbjuder behandling av manligt håravfall med Minoxidil är det inte konstigt att det uppstår en del frågor kring läkemedlet. Alla som tappar hår och vänder sig till oss får hjälp av en specialistläkare med gedigen erfarenhet av att behandla just androgen alopeci. En av de vanligaste funderingarna är om Minoxidil kan ge några biverkningar. Läs vidare och stryk ett frågetecken från listan.

WRITTEN BY

Jens Sigfridsson

Chief Medical Officer
WRITTEN BY

Johan Flodin

Chief Product Officer

Minoxidil vid behandling mot manligt håravfall

Minoxidil är en av de vanligaste och effektivaste behandlingarna för att motverka håravfall och och öka hårtillväxten. Lösningen stryks på hjässan för att behandla området lokalt. På så sätt ökar blodtillförseln till hårsäckarna och hårfollikeln går in i en aktivare tillväxtfas. Om du vill läsa mer om hårstråets olika faser, finner du en matnyttig artikel här. Statistiken talar till Minoxidils fördel eftersom 4 av 5 som använder läkemedlet ser att håravfallet minskar. Det finns alltså all anledning att överväga en behandling om du besväras av tunnhårighet. Innan du börjar använda Minoxidil kan det vara bra att känna till alla för- och nackdelar.

Vilka kända biverkningar av Minoxidil finns det?

Minoxidil ger få allvarliga biverkningar tack vare en omfattande testning innan läkemedlet slutligen lanserades på marknaden. Det positiva är att det går att komma till rätta med flera biverkningar om du endast gör små justeringar i behandlingen.

Den allra vanligaste biverkningen är hudirritation efter användning. Produkten vi erbjuder är i kutan form, och eftersom det finns alkohol i lösningen kan detta orsaka irritation. För de allra flesta är dessa symtom övergående. Innan du påbörjar behandlingen är det en god idé att testa krämen på ett mindre hudområde på kroppen, exempelvis på ovansidan av armen.

Mindre vanliga biverkningar

Det finns indikationer på att Minoxidil i sällsynta fall kan orsaka yrsel och högt blodtryck. Om du upplever dessa symtom ska du inte köra bil eller använda maskiner på arbetet. Tänk på att alltid avbryta behandlingen och kontakta vården vid följande symtom:

 • Bröstsmärtor
 • Hög puls
 • Yrsel och/eller svimning
 • Plötslig, oförklarlig viktökning
 • Svullnad i händer och fötter
 • Rodnad och irritation i hårbotten på de ställen som behandlats
 • Svullet ansikte, tunga eller svalg
 • Svårigheter att svälja
 • Nässelutslag
 • Andningssvårigheter
 • Andra oväntade, nya symtom

En annan ovanligare biverkning är att håret går in i den anagena fasen vilket gör att håravfallet ökar i intensitet. En aning ironiskt, kan tyckas. Lyckligtvis har man sett att denna effekt endast är tillfällig och att håret snart kommer tillbaka i snabbare takt än vanligt. Du kan alltså uppleva att håret ser tunnare ut i början av behandlingen för att snart få tjockare hår efter ett par veckor. Avbryt behandlingen om detta inte sker.

Det här ska du tänka på vid användning av Minoxidil

En annan aspekt - som egentligen kan uppfattas positivt för många - är att Minoxidil kan stimulera hårväxt på andra delar av kroppen. Många har inget emot att få ett tjockare skägg och betraktar det som en positiv biverkning. Om du endast vill behandla håret på huvudet är det viktigt av Minoxidil appliceras endast här och att du tvättar händerna ordentligt efter användning. Du undviker också att få medlet i ögonen.

Då ska du inte använda Minoxidil

Om du är osäker på om du kan använda Minoxidil eller ej finns det några faktorer att väga in i beslutet. Medlet är inte att rekommendera om du är allergisk mot några av ämnena som står på bipacksedeln.

Du ska inte använda Minoxidil om skalpen är röd, irriterad, infekterad eller öm. Användning av Minoxidil är inte heller att rekommendera om du drabbats av en annan form av fläckvis håravfall. Mer om andra typer av alopeci kan du läsa om här. Det finns också andra faktorer att ta hänsyn till, exempelvis om håravfall inte drabbat någon annan man i släkten, eftersom detta oftast är ärftligt.

Minoxidil är endast till för vuxna över 18 år och ska förvaras oåtkomligt för barn.

Finns det någon tid på dygnet som jag inte ska ta Minoxidil?

Nej, det finns inga uttalade riktlinjer, men vi rekommenderar applicering på kvällen, innan läggdags eller före ett sent avsnitt av Game of Thrones med en kvällsmacka. Serievalet är dock inte avgörande, inte heller mackan. Det viktiga är att ämnet får verka utan att det fläckar ner möbler eller kläder. Du kan äta och dricka som vanligt om du tar Minoxidil.

Vad gör jag om Minoxidil inte hjälper?

Om inte besväret inte minskar efter åtta månader rekommenderar vi att du kontaktar en läkare igen. Ayd erbjuder digital rådgivning och är ditt stöd på vägen. Vid förskrivning av produkter på recept kan apoteket skicka dem direkt hem till dig.