Hur länge måste jag använda Finasterid?

13.1.2023
Håravfall

Minoxidil och Finasterid är två av de vanligaste och mest beprövade läkemedlen mot manligt håravfall. Vi får ibland av frågor kring hur länge man måste använda Finasterid. Det är trots allt ett läkemedel som påverkar kroppen. Häng på - vi har gått till (hår)botten med dina funderingar!

WRITTEN BY

Jens Sigfridsson

Chief Medical Officer
WRITTEN BY

Johan Flodin

Chief Product Officer

Så fungerar Finasterid

Om du använder Finasterid mot manligt håravfall och märker att det ger god effekt kanske du även undrar hur länge du behöver använda det? Läkemedel kan användas för att bota sjukdomar, men också för att lindra ett kroniskt besvär.

Finasterid är ett populärt läkemedel som hindrar manligt könshormon från att omvandlas till DHT som i sin tur attackerar hårsäckarna. DHT gör annars att hårtillväxten bromsas och tunnhårigheten breder ut sig. Detta sker långsamt över tid och brukar inte uppmärksammas förrän en kal fläck framträtt uppe på huvudet eller hårfästet kryper uppåt.

Endast 1 mg av ämnet gör att DHT-nivåerna minskar avsevärt för att sakta ner eller till och med stoppa manligt håravfall. Det innebär att Finasterid aktivt måste finnas i kroppen för att blockera enzymerna.

Faktum är att Finasterid bara är effektivt så länge du använder det. Det kan inte bota manligt håravfall permanent. Istället behöver du fortsätta använda läkemedlet regelbundet eftersom effekten klingar av i kroppen efter bara ett par dagar. Annars kommer enzymerna inte längre blockeras av läkemedlet och kroppen omvandlar återigen testosteronet till DHT. Om orsaken till manligt håravfall är genetisk innebär det att att hårfolliklarna påverkas negativt. Du kommer snart att se ett tunnare hår och djupa vikar, precis som förut.

Summa summarum, om du slutar använda Finasterid kommer du att bli av med allt hår som vuxit tillbaka efter ungefär ett år. Ditt enda vapen mot manligt håravfall är kontinuitet.

Är Finasterid en långsiktig behandling mot håravfall?

Är det säkert att använda Finasterid under en lång period? Eftersom du behöver ta Finasterid regelbundet för inte håret ska bli tunt igen kan vi glatt konstatera att läkemedlet i princip är ofarligt att använda.

En klinisk studie visade att ungefär 19 000 män som tagit Finasterid i sju år uppgav att det inte fanns något att oroa sig för, då de inte hade sett några allvarliga konsekvenser över tid. Även andra studier ger belägg för att långvarig användning är helt ofarlig. I de fall där män över 55 fått en ökad risk (på 1,8 %) för prostatacancer vid användning av Finasterid, har detta snarare gällt den högre dosen på 5 mg istället för 1mg.

Biverkningar - värt att veta

Nästan alla receptbelagda läkemedel ger biverkningar. En av dessa är erektil dysfunktion, men det rör sig bara om några få procent enligt kliniska studier. Endast några få procent av männen uppger att de har fått problem med växande och ömma bröst, samt utslag. Lyckligtvis är dessa symtom övergående.

De allra flesta män som får biverkningar av Finasterid märker att de försvinner så fort de slutar att ta läkemedlet. En försvinnande minoritet säger att de fortsätter att ha problem med erektil dysfunktion. Det pågår just nu forskning för att ta reda på mer i ämnet.

Klarnar bilden? Ayd hjälper gärna till!

Om du har många funderingar kring potentiella läkemedel mot manligt håravfall får du gärna ta kontakt med Ayd. Våra specialistläkare har lång erfarenhet av att behandla besväret och kan ge tips och råd om du är orolig för eventuella biverkningar. Våra receptbelagda läkemedel skickas hem till dig smidigt och diskret via vårt partnerapotek.

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på webbplatsen. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du detta.