Stress och Håravfall - Tappar jag hår på grund av stress?

Jag tappar hår! Kan det bero på stress?

23.1.2023

Har du upptäckt att det fastnar fler hårstrån i borsten eller att håret ser tunnare ut? Det är helt normalt att tappa hårstrån varje dag. Faktum är att de behöver falla av för att ge plats för nya. Däremot kan olika faktorer göra att du tappar håret i snabbare takt - en av dem är stress. Stress är ofta anledningen till flera kroppsliga och psykiska besvär och här berättar vi om dess potentiella påverkan på din kalufs.

WRITTEN BY

Jens Sigfridsson

Chief Medical Officer
WRITTEN BY

Johan Flodin

Chief Product Officer

Stress kan leda till olika hälsoproblem

Även om det är naturligt att känna stress från och till under dagen kan en längre, hektisk period påverka vårt mående och humör negativt. Kortisol pumpar ut i kroppen och gör att du blir mer mottaglig för infektioner och känner dig seg och trött.

När stressen blir långvarig och det inte finns en chans till återhämtning är den skadlig för oss. På sikt orsakar det depression, kroniska sjukdomar och hjärtbesvär.

En av anledningarna till att du tappar hår är stress. Eftersom håret är en viktig del av vårt utseende kan det kännas obehagligt att bli tunnhårig och att se kala fläckar breda ut sig på hjässan. En sådan typ av håravfall signalerar att något inte står rätt till, och det är bra att ta reda på varför det sker.

Olika typer av håravfall - är de kopplade till stress?

Telogen effluvium

Att få grå hår av sina bekymmer är något du säkert hört talas om, men faktum är att en specifik händelse, dålig kost eller en stressig period kan leda till att håret påverkas. Det handlar dock snarare om att hårfollikerna snabbt går in i den telogena fasen, det vill säga hårets vilofas, och slutar växa. Snart kommer många hårstrån att falla av och håret tunnas ut på hjässan.

I vår artikel om fakta om hår & hårsäckar berättar vi mer om hårets cykler och hårstråets resa från hårsäcken till hårbotten samt dess levnadscykel tills det slutligen dör och faller av. Vid telogen effluvium rubbas hårets tillväxtfas.

Det är helt normalt att tappa cirka 100 hårstrån om dagen, men nu sker istället en snabb upptrappning som snart kommer att synas. American Osteopathic College Of Dermatology har valt att kalla det en “chockreaktion” i systemet. En tid efter den oväntade händelsen kan så mycket som 70 % av håret ha fallit av.

Några exempel på utlösande faktorer är:

 • Svår psykologisk stress kopplat till jobbet, familjeproblem, dödsfall, ekonomiska problem eller en annan traumatisk händelse.
 • Fysiskt trauma orsakat av olyckor som benbrott eller sår.
 • Hormonella förändringar.
 • Infektionssjukdomar och hög feber.
 • Bantning och extrema koständringar.
 • Sköldkörtelsjukdomar.
 • Ny medicinering.
 • Droger och missbruk.

Hjälp vid telogen effluvium

Om du vill komma till rätta med håravfall som orsakas av telogen effluvium kan du se över en mängd olika livsstilsfaktorer för en hälsosammare livsstil. Det är viktigt att hitta tid till avkoppling genom att umgås med nära och kära eller ha en trevlig hobby. Motion och rörelse är också bra för hälsan eftersom det gör dig starkare och minskar stresshormonerna i kroppen. Några exempel är allt från pulshöjande aktiviteter till lugnare yoga eller mindfulness och andningstekniker.

Om stressen inte försvinner kan det vara läge att lägga om andra saker i livet. Ett nytt jobb, hjälp med finanserna eller ett miljöombyte bidrar till att eliminera stressorer.

Alternativa orsaker till håravfall

Tricholtillomani

Vi har tidigare tagit upp flera åkommor som orsakas av kroppsliga reaktioner. Stress kan även leda till ett psykologiskt besvär som kallas Trichotillomani, då hårstråna på huvudet blir färre eftersom personen själv rycker av dem. Det är en form av tvångsmässigt beteende i syfte att känna sig lugnare och skingra orostankarna. Det positiva är att så fort patienten får behandling för problemet och slutar dra av hårstråna, så kommer håret att växa tillbaka igen.

Alopeci areata

Alopeci areata är en åkomma som oftast drabbar kvinnor. I stället för att håret tunnas ut gradvis uppträder kala fläckar i snabbare takt på olika delar av hjässan. Eftersom det är ett inflammatoriskt tillstånd då kroppen attackerar sina egna hårsäckar, kan det utlösas av nedstämdhet, depression och stress.

Androgen alopeci

Om du är man och tappar hår beror det inte bara på stress utan kan också vara så kallat manligt håravfall, androgen alopeci. Det är ett vanligt besvär som drabbar män i olika åldrar. Androgen alopeci är genetiskt betingat och har inte med stress att göra.

Androgen alopeci skiljer sig från håravfall orsakat av stress på flera sätt. Först och främst är det permanent. Håret växer inte tillbaka på samma sätt som om du har haft telogen effluvium. Manlig tunnhårighet börjar oftast vid tinningarna eller mitt uppe på huvudet medan telogen effluvium gör att håret blir glesare överallt på huvudet. Manligt håravfall orsakar inte håravfall på alla delar av kroppen medan stressframkallat håravfall kan göra det.

Hur vet jag om håravfall verkligen beror på stress?

Det finns ett flertal faktorer som indikerar att ditt håravfall har med stress att göra. Några av dem är att håret är glest på ett oregelbundet sätt och att håret känns tunt och saknar volym. Detta syns extra tydligt i starkt ljus, exempelvis i badrummet. Ytterligare exempel är:

 • Fler hårstrån på badrumsmattan eller på duschgolvet
 • Fler hårstrån i borsten
 • Många lösa hårstrån på kudden

Eftersom håravfallet sker gradvis kan det vara svårt att upptäcka det med en gång. En bra metod är att dokumentera förloppet med kameran. Du kan också försöka uppskatta hur många hårstrån som faller av varje dag. Vanligtvis tappar man 100 per dag, men vid stressrelaterat håravfall kan det uppgå till 300.

Så kan Ayd hjälpa dig vid håravfall

På Ayd har vi inriktat oss på just manligt håravfall, androgen alopeci, som inte är samma sak som exempelvis telogen effluvium. Du kan läsa mer om manligt håravfall här för att ta reda på om du behöver hjälp mot detta. Vi har möjlighet att lägga upp en personlig behandlingsplan där en behandling mot manligt håravfall med både Finasterid och Minoxidil har visat sig vara en vinnande kombination. Välkommen att kontakta oss!