Många män upplever att tunnhårighet ökar med åldern och kala fläckar dyker ibland upp redan som ung vuxen. Oftast är besväret ärftligt, även om sjukdomar och stress kan göra att håret blir glesare. I strävan efter en tjockare kalufs väcks många frågor. Går det att bromsa förloppet? Kan alkohol leda till håravfall? Här kan du ta reda på mer om alkoholens inverkan på ditt hår.
Varför tappar jag hår? Har alkoholkonsumtion med det att göra?
Vid ökat håravfall är det inte konstigt om du funderar på om det finns en koppling till dina alkohol- och levnadsvanor. Faktum är att håret ger ledtrådar om vårt mående. En stressig period och sämre kost kan innebära att du tappar mer hår.
Varje dag faller 50-100 hårstrån från hjässan och det växer ut nya igen. Om du märker att det finns fler hårstrån på kudden och i hårborsten än vanligt, kan det bero på manligt håravfall eller något som heter telogen effluvium. Här kan du läsa mer om olika former av håravfall (länk).
En del börjar testa olika metoder för att slippa bli tunnhåriga. De ställer sig bland annat frågan: är det dags att dra ner på rödtjutet?
Både ja och nej. Forskningen har inte påvisat ett direkt samband mellan håravfall och alkohol.
Det finns däremot en koppling mellan överkonsumtion av alkohol och olika hälsoproblem/ bristsjukdomar som i sin tur leder till håravfall. Mer om det i nästa stycke.
Alkohol och näringsbrist
Näringsbrist kan orsakas av alkohol. Det beror på att överdrivet drickande minskar kroppens förmåga att tillgodogöra sig viktiga mineraler och vitaminer som till exempel:
- Zink
- Magnesium
- Kalcium
- Protein
- Vitamin A
- Vitamin B1, B2 och B6
- Vitamin C
- Folsyra
Zink är bra för sårläkningen och immunförsvaret och magnesium stödjer nervsystemet och reglerar muskelfunktionen. De flesta som tränar har koll på att protein är viktigt för att bygga muskler. Vitaminer, exempelvis Vitamin C, är nödvändiga för att inte känna sig håglös och trött. Dessutom är flera av dem bra för huden, naglarna och - just det - håret.
Trots att alkohol innehåller rikligt med kalorier och öl i synnerhet innehåller många kolhydrater, är det inte en särskilt näringsrik dryck. Forskare har framförallt kunnat påvisa näringsbrist hos alkoholister. Även de som har ett högre alkoholintag än rekommenderat kan befinna sig i riskzonen.
Näringsbrist som orsakas av ett högt alkoholintag kan i sin tur leda till ökad inflammation som gör att du tappar mycket hår. Viss medicinering bidrar också till ökat håravfall.
Vilka andra negativa effekter har alkohol?
Hög alkoholkonsumtion orsakar inte bara näringsbrist, utan också flera andra besvär:
- Många drinkar och ölsorter innehåller konserveringsmedel som kan eliminera kroppens goda bakterieflora, vilket i sin tur påverkar hälsan negativt.
- Alkohol gör att vi inte sover lika djupt och återhämtningen försämras. Sömnbesvär gör dig mer mottaglig för stress, och stress kan ha en negativ inverkan på ditt hår.
- Alkohol torkar ut, vilket gör huden mindre elastisk.
- Överdriven alkoholkonsumtion kan påverka sköldkörteln negativt vilket i sin tur rubbar hårets tillväxtfas.
- Högt intag av alkohol kan också leda till olika hjärt-och kärlsjukdomar och problem med lever och njurar.
Alkohol och rökning
Många som dricker alkohol och är ute i svängen passar på att feströka. Det har konstaterats att rökning kan leda till håravfall eftersom innehållet i cigaretterna bryter ner hårets DNA och struktur samt påverkar blodcirkulationen ut till hårfolliklarna.
Förutom att cigaretterna påverkar ditt hår negativt är det också öken för huden. Självklart är det inte alla som röker när de är ute på krogen. Om du vet att det är svårt att låta bli cigaretterna efter några glas är det värt att runda av i tid.
Om det inte är alkohol - vad kan orsaka håravfall?
Manligt håravfall, androgen alopeci, orsakas av hormonet DHT och är genetiskt betingat. Om du har alogen alopeci blir du gradvis tunnhårig. De första förändringar syns oftast mitt uppe på hjässan eller genom att vikarna blir djupare.
Androgen alopeci uppstår alltså inte av dina alkoholvanor. Däremot kan håravfall bero på telogen effluvium som orsakas av stress, infektion eller trauma.
Med andra ord leder näringsbrist på grund av alkoholism och olika sjukdomar ibland till håravfall, men det är inte alkoholen i sig som är boven i dramat.
Ska jag sluta dricka alkohol helt och hållet?
Det finns all anledning att dra ner på drickandet eftersom hög alkoholkonsumtion försämrar din hälsa. Att säga nej till vin och sprit kan i förlängningen motverka håravfall och förhindra att processen snabbas upp. Riktlinjerna för hög genomsnittlig konsumtion är mer än 14 standardglas per vecka för män samt mer än 9 standardglas per vecka för kvinnor.
En anledning till att dricka mindre är att du känner dig piggare nästa dag och kan satsa på mer av det som gör att du mår bra, exempelvis träning och att vara ute i friska luften. Sannolikheten för att du skippar den kaloririka kebaben efter barhänget ökar.
Vårt råd är: allt med måtta. Det viktiga är att du har det bra och mår bra.
Tips till dig som vill se en hårig förändring
Förutom att dricka måttligt kan du satsa på en näringsrik kost. Forskare har sett ett samband mellan mat med högt GI och sockerinnehåll och olika inflammatoriska tillstånd i kroppen. Inflammation kan i sin tur öka sebumproduktionen i huden vilket leder till en irriterad och röd hårbotten. Ingen gynnsam miljö för dina hårstrån med andra ord. Testa att äta rikligt med fibrer och grönsaker.
Ett annat tips är att använda ett milt schampo som minskar irritation och klåda på skalpen. Undvik uttorkande stylingprodukter som innehåller mycket alkohol och parfym. En del föredrar också näringstillskott med keratin som gör hårstråna starkare.
Det finns tyvärr ingen universallösning som passar alla, och om du har androgen alopeci är håravfallet genetiskt betingat. Vi på Ayd ger dig gärna tips och råd för att bromsa håravfall