Head & Shoulders & håravfall

Kan Head & Shoulders leda till håravfall?

Ett av de vanligaste mjällschampona är Head & Shoulders och trots dess popularitet är det en del som ställer sig frågan - kan det leda till håravfall?

WRITTEN BY

Jens Sigfridsson

Chief Medical Officer
WRITTEN BY

Johan Flodin

Chief Product Officer

Ingen vill ha snö i juli. Och inte heller vita flagor på sommarkavajen. Många som besväras av mjäll provar olika produkter som motverkar klåda, irritation och torra partier i hårbotten. Innehållet i ett klassiskt mjällschampo är till för att du ska bli mjällfri efter bara ett par schamponeringar. Ett av de vanligaste mjällschampona är Head & Shoulders och trots dess popularitet är det en del som ställer sig frågan - kan det leda till håravfall?

Vad innehåller Head & Shoulders och hur fungerar det?

Kroppen stöter bort döda hudceller från huden varje dag. Mjäll uppstår vid en överproduktion av hudceller och vita fjäll blir synliga och lossnar från hårbotten, vilket de flesta tycker är besvärande. Mjäll är vanligare om hårbotten är extra fet/torr och har drabbats av en jästsvamp.

Head & Shoulders är ett mjällschampo som har till uppgift att både rengöra håret och minska förekomsten av mjäll. I produkten finns ett par aktiva ingredienser, vilket innebär att de aktivt ska verka för att lösa besväret. Dessa är:

Det finns också ett några andra ingredienser i Head & Shoulders, såsom:

Flera av dessa känner du säkert igen om du har läst på baksidan av förpackningen och faktum är att de finns i flera andra schampon och rengöringsprodukter.

Zinkpyrition är ett av de vanligaste ämnena i mjällschampo eftersom det bekämpar svamp och minskar mängden mjällflagor. Framförallt är det hjälpsamt vid behandling av seborré,  en inflammation i hårbotten som gör att hårbotten blir röd och irriterad.

Det finns flera teorier kring varför Zinkpyrition fungerar så bra. En del hävdar att ämnet  bedriver kemisk krigföring mot svamp och bakterier. Andra menar att det hindrar tillförseln av mineraler till mikroorganismerna i svampen och därmed kan den inte överleva.

De allra flesta är överens om att Zinkpyrition är ofarligt att använda även om en del kan få kontakteksem och klåda vid användning. Det kanske inte påverkar håret negativt, men däremot riskerar huden att ta stryk.

Den andra aktiva ingrediensen är Selendisulfid som hindrar en jästsvamp som orsakar mjäll att få fäste. Det sägs dock att den kan leda till fetare hårbotten och missfärga den delen av hårstrået som är närmast hårbotten. Mer om inaktiva ingredienser hittar du här

Manligt håravfall - påverkas det av mjällschampo?

Den vanligaste orsaken till att man tappar hår är androgen alopeci, så kallat manligt håravfall. Det är ett genetiskt betingat besvär som gör att hårsäckarna inte klarar av att tillverka hårstrån. När hårtillväxten bromsas och allt färre nya hårstrån växer ut, kommer det att gradvis bildas tunna partier på hjässan. 

De första tecken på manligt håravfall brukar synas högst upp på huvudet och vid hårfästet. Androgen alopeci beror helt och hållet på genetik och din hormonella sammansättning. Det påverkas inte av yttre faktorer såsom hårprodukter eller stress. Därför är det rimligt att anta att användning av Head & Shoulders inte påverkar denna typ av håravfall.

Ska jag sluta använda Head & Shoulders om jag tappar hår?

Är det dags att lägga Head & Shoulders på hyllan? Nej, inte om man ska lyssna på ett flertal studier, exempelvis denna från British Journal of Dermatology. Som tidigare nämnt har ingen av de aktiva ingredienserna någon negativ effekt på hårtillväxten som i regel påverkas av din genetiska uppsättning. 

Om du däremot upplever att hårbotten kliar och blir irriterad ska du helst sluta använda produkten. Innehållet kan irritera hårbotten och hårsäckarna, och göra att hårstrået försvagas och bryts av lättare. Av den anledningen kan det vara värt att välja bort vissa hårprodukter.

Om du är osäker kring några av ingredienserna vi nämnt här ovan, får du gärna rådfråga våra erfarna specialistläkare på Ayd. Tillsammans finner vi en lösning som passar dig.