Impotens - När ståndet sviktar och orsakerna till erektil dysfunktion

Orsaker, symtom och behandling

13.1.2023

Att någon gång ha svårt att få stånd är inget ovanligt. Om du däremot har långvariga problem som inte går över är det en god idé att kontakta en läkare. Impotens, eller erektil dysfunktion, innebär att det inte går att ha penetrerande samlag på grund av svag erektion. Få reda på varför du har impotens och hur du kan behandla det.

WRITTEN BY

Jens Sigfridsson

Chief Medical Officer
WRITTEN BY

Johan Flodin

Chief Product Officer

Impotens, som också kallas för erektil dysfunktion, är oförmågan att få eller bibehålla en erektion som är tillräcklig för sex. Det är ett relativt vanligt besvär för män idag - hela 52% av män i åldrarna 40-70 upplever någon form av erektionsbesvär i sitt liv.

Vill du få mer information om vad din impotens kan bero på och hur du kan behandla det? Då är detta rätt artikel för dig! Här kommer vi ge dig tillgång till allt du behöver veta om impotens.

→ Behöver du hjälp mot impotens? Klicka här så hjälper vi dig

Först lite bakgrundskunskap för att förstå vad som händer i din kropp vid erektion.

Vad är en erektion?

För att bättre förstå varför impotens uppkommer kan det vara bra att först förstå vad en erektion är och hur penisen blir hård. En erektion är helt enkelt resultatet av ett ökat blodflöde till penis, vilket resulterar i att penisen blir styv. Detta ökade blodflöde beror oftast på sexuella tankar eller direkt beröring av penis. 

När en man blir sexuellt stimulerad kommer muskulaturen i blodkärlen i penis att relaxera vilket möjliggör ökat blodflöde till penis. Samtidigt kommer vener i penisen att dra ihop sig så att blodet stannar i penis och erektionen bibehålls. Ståndet lägger sig ofta i samband med ejakulation när muskulaturen i blodkärlen drar ihop sig och det ackumulerade blodet kan flöda ut från penis genom venerna. 

Detta händer i kroppen vid erektion

Även om du kan få stånd på bara ett par sekunder är det avancerade processer i kroppen som är i full sving.

Här kommer en snabbkurs:

 • Penisen består av svällkroppar som fylls med blod som svar på hjärnans signaler där lustcentrum sitter.
 • Det kan aktiveras av stimuli som dofter, synintryck eller beröring.
 • Musklerna inuti penis ser till att blodet stannar kvar så att du kan ha samlag
 • Erektionen varar i allt från ett par minuter till en hel timme.
 • Penis slaknar så småningom, ofta i samband med ejakulation.

På morgonen eller när du sover kan penis också bli styv eftersom urinblåsan aktiverar nervtrådarna. Vid obalans i nervsystemet drar musklerna ihop sig. Då slutar blodet att flöda till svällkropparna och penisen blir snart slak igen.

Vad är impotens?

Impotens är benämningen på oförmågan att få eller bibehålla en erektion som är stark nog för att kunna ha sex. Blodflödet till penis vill helt enkelt inte öka trots att en man blir sexuellt stimulerad eller berörd. Generellt brukar vi prata om två typer av impotens:

Tillfällig impotens

 • Tillfälliga erektionsproblem är vanligt och något som de flesta män har upplevt åtminstone någon gång. Det beror ofta på psykiska faktorer som stress eller prestationsångest och kan upplevas av män som genomgår en stressig period eller som nyligen haft en livsstilsförändring. Dessa faktorer kan faktiskt påverka penis en hel del, vilket vi kommer att diskutera mer längre ner. 

Permanent impotens

 • Vid permanent impotens handlar det istället om långvariga problem med att få stånd som inte går över. Permanent impotens kan bero på underliggande hälsoproblem men också på emotionella eller relationsrelaterade problem. Vi kommer att diskutera orsakerna till impotens mer en bit ner. 

Precis som vi tidigare nämnt så är det vanligaste och tydligaste symtomet på erektil dysfunktion att det är svårt att få stånd.

Den hårda sanningen är att de flesta män någon gång har svårt att få eller behålla erektionen. Det kan hända om de är trötta, nervösa med en ny partner eller har druckit för mycket alkohol. Uttrycket vinballe har de flesta säkert hört någon gång. När besvären blir långdragna och påverkar samlivet negativt rekommenderar vi att du provar en behandling mot impotens. Håll gärna extra koll på följande symtom:

Erektionssvårigheter

Det kan vara svårt att få erektion även om du känner sexuell attraktion. Både precis innan eller under samlaget. Om erektionen minskar under samlaget kan det vara svårt att få orgasm och ejakulera.

Bristande intresse för sexuella aktiviteter

Impotens påverkar dig inte bara fysiskt utan också mentalt. Du kan få prestationsångest kring själv samlaget, känna dig nedstämd och dra dig undan intima stunder.

Hur vanligt är impotens?

Uppskattningar visar att ungefär 52% av män i åldrarna 40-70 upplever någon form av erektionsbesvär i sitt liv. Generellt ökar risken för impotens med ökad ålder. Men detta betyder inte att alla äldre män kommer drabbas av impotens – ju hälsosammare du är desto bättre kommer din sexuella funktion generellt att vara. Även yngre män kan drabbas av impotens och det finns vissa belägg för att rökning, droganvändning och ökat alkoholintag bidrar till impotens i högre grad hos yngre män.

Varför får jag impotens?

Det finns flera anledningar till att du får problem med erektil dysfunktion. Det kan bland annat bero på att blodflödet till penis inte är tillräckligt av olika anledningar eller att nerverna fungerar sämre. Från 40 års ålder ökar risken för impotens i takt med stigande ålder. Det beror på att kroppen förändras och det manliga könshormonet testosteron minskar. Impotens kan även bero på ett underliggande hälsoproblem.

Kan stress och emotionella problem orsaka impotens?

Svårigheten att fullborda ett samlag kan vara psykologisk och kopplad till ångestproblematik, stress och dåligt självförtroende. Problem i förhållandet eller skamkänslor kopplat till intimitet kan också påverka prestationen. Det finns idag en press att prestera på topp i olika sammanhang och en bild av att mannens sexlust alltid är 100%. Även om det inte påvisats i forskningen fullt ut, så har röster höjts för att överkonsumtion av porr kan skapa en negativ självbild och orealistiska förväntningar på sin partner.

Relationen: Depression <–> Minskad sexlust

Det finns en tydlig korrelation mellan depression och minskad sexlust. Ofta hänger sexlusten ihop med hur livet är i övrigt. Om tillvaron känns kämpig och du har problem med arbetet, ekonomin eller relationer kan det påverka ditt mående och intresse för sex.

Fysiska åkommor och erektil dysfunktion

Om orsaken till din impotens inte är psykologisk så är chansen stor att den beror på en fysisk åkomma som sätter stopp i maskineriet. Det finns nämligen ett flertal fysiska åkommor som kan leda till erektil dysfunktion. Dessa är bland annat:

 • Hjärt- och kärlsjukdomar
  Problem med hjärta och kärl påverkar blodflödet och förser inte penisen med tillräckligt mycket blod för att styvna.
 • Diabetes 1 och 2
  Dessa sjukdomar försämrar både blodcirkulationen och nervsystemet vilket påverkar förmågan till erektion. Mer om kopplingen mellan diabetes och impotens kommer längre ned.
 • Hormonell obalans
  Både låga testosteronnivåer och exempelvis hypertyreos (överskott av sköldkörtelhormon) kan leda till erektil dysfunktion.
 • Skador på penisen
  Ifall prostatan eller blåsan opererats eller du har fått ett hårt slag mot penisen/underlivet kan du drabbas av impotens.
 • Kroniska njursjukdomar
  Dessa kan öka graden av erektil dysfunktion avsevärt med en kraftig ökning för män med njursjukdom i slutstadiet.
 • Livsstilsfaktorer
  Övervikt, rökning och drogmissbruk är alla riskfaktorer för att utveckla erektil dysfunktion.
 • Medicinering
  Så kallade betablockerare tas vid högt blodtryck och stör kroppens nervsignaler. Även så kallade bensodiazepiner och antidepressiva läkemedel kan bidra till impotens.

Eftersom impotens kan orsakas av en eller flera av de ovannämnda faktorerna är det viktigt att du pratar med din läkare så att han eller hon kan undersöka om din impotens beror på en underliggande sjukdom. Om så är fallet kan din läkare hjälpa dig att behandla sjukdomen varav impotensen också bör ge vika. Om inte så kan läkaren ge rådgivning om andra behandlingar som du kan testa för impotensen.

Hur vet jag om min impotens beror på fysiska eller psykologiska orsaker?

För att ta reda på orsaken till din impotens och huruvida den beror på en underliggande sjukdom eller annan medicinsk orsak görs en hälsoundersökning. En sådan undersökning kan involvera flera olika steg men inkluderar vanligtvis en fysisk undersökning där bland annat penis undersöks och blodtryck mäts. Dessutom kan prover tas för att fastställa blodvärdet, glukos, sköldkörtelnivåer och testosteronhalt. 

Du kan också få svara på frågor om ditt sexliv och sexdrift samt din tidigare och nuvarande hälsa, inklusive din mentala hälsa. Svaren på dessa frågor kan hjälpa läkaren att avgöra om din impotens är psykologisk.

Summa summarum av dessa olika undersökningar är det som hjälper din läkare att avgöra huruvida din impotens beror på fysiska eller psykologiska faktorer.

Finns det hjälp att få vid impotens?

Givetvis! De goda nyheterna är att det finns flera olika behandlingar som kan vara hjälpsamma vid impotens. Behandling kan ske både genom att försöka bota den underliggande orsaken till impotensen eller själva symtomet. 

Erektil dysfunktion kan behandlas på olika sätt, både genom att försöka bota den underliggande orsaken och själva symtomet. Bland annat finns det krämer, sprutor och stift som förs in i urinröret. Syftet är att vidga blodkärlen i penis.

Läkemedel mot impotens

Det blå pillret har säkert de flesta hört talas om. Det är troligtvis det mest populära läkemedlet mot erektil dysfunktion. Dessutom finns Det gula pillret – ett annat potensläkemedel som tillsammans de två vanligaste läkemedlen mot impotens. Båda tas i tablettform och är så kallade PDE5-hämmare som verkar genom att öka blodflödet till penis vilket möjliggör erektion.

Det här gör inte läkemedel mot impotens

Vissa har fått uppfattningen att potensläkemedel kan ha effekt även för de som inte har erektil dysfunktion. Detta är inte fallet – män som inte har erektil dysfunktion kan alltså inte förvänta sig att potensläkemedel kommer hjälpa de att få ett starkare stånd eller ha stånd under en längre tid. Du kan tyvärr inte förvänta dig att alla pusselbitar faller på plats direkt när behandlar med läkemedel. Tänk på att potensläkemedel:

 • Inte ger ökad uthållighet i sängen
 • Inte gör att penisen ser större ut
 • Inte ökar din sexlust
 • Inte minskar risken för tidig utlösning

Var kan jag köpa läkemedel mot erektil dysfunktion?

Läkemedel mot erektil dysfunktion - är receptbelagda läkemedel i Sverige. Lyckligtvis finns dessa receptbelagda läkemedel hos läkaren. Om läkaren bedömer att det är säkert för dig att använda ett visst potensläkemedel så förskrivs läkemedlet till dig och du får därmed en säker behandling. 

Vi på Ayd erbjuder dig hälsoundersökning online så att du slipper besvärliga besök där du måste prata med läkaren om dina personliga besvär. Efter hälsoundersökning kan läkaren sätt in lämplig behandling varpå det kan skickas direkt hem till din brevlåda med diskret och snabb leverans. 

Det finns alltså bra hjälp att få för impotens och därmed ingen anledning för dig att gå och grubbla i onödan om du är mycket besvärad av erektil dysfunktion.

Potensmedel på svarta marknaden - är det lagligt att köpa på nätet?

På grund av popularitet av potensmedel är de dessvärre några av de mest kopierade läkemedlen i världen. Därför finns det många falska kopior därute som inte bara ger sämre effekt utan också kan vara direkt skadliga för hälsan. Tabletterna kan till exempel vara spetsade eller fungera som placebo och eftersom det inte går att se på ett läkemedel om det är äkta eller inte kan de lätt lura kunder. 

Det kan vara lätt att bli lurad av ett utländskt nätapotek eftersom de ofta ger ett seriöst intryck och marknadsför sina produkter slugt. Om du hittar potensläkemedel på deras sajt där det står “receptfritt” är detta ett första varningstecken. Andra varningstecken är att de erbjuder rådgivning från legitimerade läkare fastän de inte har legitimerade läkare. Läs gärna mer om detta i Läkemedelsverkets guide så att du inte luras av falska produkter på den svarta marknaden.

Så hur kan du känna igen en godkänd e-handlare? Jo, alla nätsidor ska vara märkta med en gemensam EU-symbol som visar att läkemedlet får säljas på nätet. Om du klickar på den kommer du vidare till Läkemedelsverkets lista över godkända läkemedel. Det går också att tipsa dem om du misstänker att det sker olaglig försäljning av potensmedel online.

Naturliga afrodisiaka för män - funkar det?

Förutom läkemedel så finns det också så kallade afrodisiaka som ska vara bra för mäns reproduktiva hälsa. Afrodisiaka är kopplat till människans sexualdrift och har fått sitt namn efter den grekiska guden Afrodite som är kärlekens och skönhetens gudinna.

Det verkar finnas två anledningar till att män letar efter afrodisiaka. Dels för att få till en högre nivå av njutning eller för att de har svårighet att känna lust och få erektion över huvud taget.

Så vilka livsmedel innehåller afrodisiaka? Det finns en mängd olika råvaror som sägs innehålla afrodisiaka och ökar den sexuella lusten. Dessa brukar nämnas i sammanhanget:

 • Choklad
 • Mandlar
 • Fikon
 • Jordgubbar
 • Sparris
 • Ingefära
 • Rosmarin
 • Basilika
 • Chili
 • Fikon

Gemensamt för dessa är att de alla är kända för att bland annat innehålla nyttiga vitaminer och/eller mineraler som gör dig piggare och starkare. Mayaindianerna lyfte på 250-900-talet f. Kristus fram choklad som vinnande afrodisiakum och såg det som en gudomlig gåva från ovan. De ansåg inte bara att sexlusten fick en boost utan uppskattade också kakao för dess helande egenskaper. Även idag finns det belägg för att choklad kan vara bra för hälsan om den äts i kombination med en varierad kost.

The Journal of Sexual Medicine publicerade en studie 2015 där de gick till botten med olika råvaror för att se om de kunde klassas som afrodisiaka eller inte. Följande kom de fram till:

Choklad

Choklad får fart på lyckokänslan eftersom det innehåller serotonin. Dock finns det inget som tyder på att du kan få ökad sexuell aptit av att äta choklad. Bara mer aptit på sötsaker.  Det kan dock ge utdelning i sänghalmen om du uppvaktar din älskling med en ask choklad.

Ginseng

Ginseng brukar finnas i olika hälsotillskott för att ge mer energi under stressiga perioder när du känner dig hängig och håglös. Studien visar att män som fick ginseng fick starkare libido.

Maca

Om du har testat Maca vet du att det är ett pulver som innehåller kolhydrater, fibrer, protein och mikronäringsämnen som polyfenoler. Det kan blandas ner i bland annat smoothies. Maca sägs också kunna göra under för sexlusten och minska erektionsproblem.

Slutsats

I studien dras slutsatsen att många som valt att testa naturliga afrodisiaka har gjort detta för att det anses naturligare än att ta läkemedel istället.

Eftersom det inte finns tillräckligt mycket evidens för att afrodisiaka verkligen fungerar, är det viktigt att du tar kontakt med en läkare vid långvariga problem med din sexuella hälsa. Annars riskerar du bara att skjuta på problemet. Nuförtiden finns det beprövade läkemedel mot erektil dysfunktion som kan hjälpa dig att komma in i matchen igen.

Vad kan jag göra själv vid erektil dysfunktion?

Det finns en hel del du kan göra vad gäller din livsstil som kan hjälpa dig att få flaggan i topp igen. Framför allt är det bra att motionera regelbundet eftersom det bidrar till ökad blodcirkulation vilket kan underlätta blodflödet till penis och därmed göra det lättare att få erektion. Bestäm dig för att sluta röka och dra ner på alkoholkonsumtionen – rökning och högt intag av alkohol är nämligen två vanligt bidragande orsaker till erektil dysfunktion. Försök också få tillräckligt med sömn och avkoppling eftersom det aldrig är fel för kroppen.

Prata gärna med din partner om dina svårigheter eftersom det kan minska bördan och avdramatisera sexlivet. Det finns andra sätt att visa kärlek än penetrerande sex, där fokus ligger på att njuta av varandras sällskap. Kanske en kväll med fotmassage? För att inte låsa sig i vissa situationer kan det vara bra att byta miljö eller ha sex på andra tider, som på morgonen istället för kvällen. Tryck på snooze-knappen och ha skön egentid tillsammans.

Penispump och penisring för impotens – hur fungerar de?

Förutom läkemedel, afrodisiaka och livsstilsförändringar så finns det också flera olika hjälpmedel som kan används för att stimulera penis och få till ett stånd. Penispump och penisring är två exempel på sådana hjälpmedel. 

Penispump

En penispump – också kallad för vakuumpump – stimulerar en erektion genom att skapa ett vakuum som ökar blodflödet till penis. En penispump består av en plasttub som du för över penis och en pump som skapar vakuum genom att dra ut luft ur plasttuben. Dessutom följer en elastisk ring (penisring) med som du sätter vid basen av penis när du tar bort plasttuben. Ringen hjälper dig att bibehålla erektionen genom att hålla kvar blodet i penis.

Penisring

För män som inte har stora svårigheter att få erektion utan snarare har svårt att bibehålla ståndet kan en penisring vara ett bra alternativ. Penisringen sätts som sagt vid basen av penis och saktar ned blodåterflödet från penis. Därmed stannar blodet kvar i penis och ståndet bibehålls under en längre tid. 

Vinballe - kopplingen mellan alkohol och impotens

Alkoholrelaterad impotens är en typ av erektil dysfunktion som yttrar sig i ett svagt eller sviktande stånd efter att du druckit alkohol.

Så vad beror det på att penisen ibland strejkar vid alkoholkonsumtion?

Jo, alkoholen bedövar nervsystemet så att det svarar långsammare – det kan ju till exempel vara svårt att gå rakt eller tänka klart vid berusning. Nervernas uppgift är att skicka signaler till penis så att den blir hård. När signalerna blir svagare kan det utlösa tillfällig erektil dysfunktion. Dessutom är alkohol uttorkande och berättar för kroppen att det är dags att kissa. När kroppen blir uttorkad minskar också det hälsosamma blodflödet som behövs för att fylla penis med blod så att den blir hård.

Högt blodtryck och impotens

Högt blodtryck är en av orsakerna till olika sjukdomar som dyker upp i takt med att du blir äldre. Det finns också en risk för att impotens kan komma som ett brev på posten vid blodtrycksbesvär.

Vid högt blodtryck, alltså ett blodtryck som är högre än 140/90 mmHg, blir det svårare för hjärtat att pumpa runt blodet och blodflödet kan därför minska något.

Eftersom det höga blodtrycket skadar blodkärlsväggarna kommer de att hårdna och minska i diameter. Därmed minskar blodflödet i kroppen och det blir då också svårare för blodet att nå penis varav det blir svårt för penis att bli hård. Detta behöver inte innebära att du drabbas av grav erektil dysfunktion.

A group of people standing in a lineDescription automatically generated

Högt blodtryck innebär också att du inte orkar vara fysiskt aktiv på samma sätt. När du inte är lika uthållig kan sexlivet bli försämrat.

Kopplingen mellan impotens och diabetes

Om du har diabetes finns det en risk att det kan vara orsaken till din impotens. Enligt en studie har mer än 50% av män med diabetes typ 1 eller typ 2 också erektil dysfunktion. Det verkar med andra ord finnas en koppling mellan diabetes och utveckling av erektil dysfunktion. 

Så vad beror detta på? Jo, diabetes påverkar ju hur din kropp processar glukos och de med diabetes löper större risk att ha en större mängd glukos i blodet, vilket orsakar högt blodsocker. Ett högt blodsocker kan i sin tur skada blodkärlen och nerverna, inklusive blodkärlen och nerverna runt penis. Detta kan i sin tur ge upphov till svårigheter att få en erektion.

Om du misstänker att din diabetes är orsaken till din impotens kan det vara hjälpsamt att diskutera det med din läkare. Han eller hon kan ge dig rådgivning om hur du på bästa sätt kan hantera detta.

Erektil dysfunktion och ålder: kopplingen du inte får missa

De flesta män tappar hår och känner av hormonförändringar när de blir medelålders. Det ökar vanligtvis i takt med att de blir äldre. De första tecken på hormonförändringar förutom en begynnande tunnhårighet är att bukfetman ökar och muskelmassan minskar.

Som vi nämnde tidigare ökar risken för impotens med ökad ålder och detta finns det också stöd för i forskningen. En stor svensk studie bekräftar att risken ökar ju äldre mannen blir. 

Men det har inte bara med åldern att göra eftersom inte alla äldre män har detta problem.

Kopplingen mellan erektil dysfunktion och ökad ålder beror istället till stor del på att andra riskfaktorer för besväret ökar med ökad ålder. Några av dessa är hjärt- och kärlsjukdomar, läkemedelsanvändning, alkoholmissbruk och ensamhet. Det är alltså inte åldern i sig som är den största triggern utan andra livsstilsfaktorer och hälsotillstånd. Dessutom börjar mannens testosteronproduktion att minska i 30-årsåldern vilket också kan bidra till lägre libido. 

I takt med att du blir äldre kan det vara svårt att undvika sjukdomar som kan öka risken för erektil dysfunktion, men det finns vissa saker du kan tänka på för att minska risken för erektionsbesvär:

Motionera

Fysisk aktivitet minskar risken för erektil dysfunktion och det finns även specifika övningar som du kan göra för att få ett hårdare stånd och förebygga för tidig utlösning. Du undviker också att drabbas av övervikt om du är fysiskt aktiv. Fetma är en av anledningarna till både högt kolesterol, diabetes och låga testosteronnivåer.

Diabetes

Eftersom diabetes kan leda till erektil dysfunktion är det viktigt att du tar ett blodprov om du märker av symtom på detta. Det går att medicinera mot diabetes med insulin.

Stress

Som vi nämnt tidigare kan erektil dysfunktion bero på både psykiska och fysiska faktorer. Vårt psykiska mående kan ha en stor påverkan på möjligheten att få och behålla ståndet. Om du lider av depression och ångest är det inte för sent att göra något åt det. Kontakta gärna en professionell terapeut som kan hjälpa dig att må bättre.

Håll hormonerna i schack

Som vi tidigare nämnt finns det en koppling mellan testosteron och erektil dysfunktion. Du kan få hjälp att öka testosteronhalten i kroppen med olika läkemedel. Det finns även sätt att boosta det naturligt i kroppen med nyttig kost, motion och styrketräning.

Släpp på rökningen och alkoholen

Det där med rökning är ingen bra idé. Cigaretterna släpper ut ämnen som gör att blodkärlen drar ihop sig. I förlängningen gör det att blodflödet blir sämre och penis inte kan fyllas med blod lika fort. Likadant är alkohol skadligt för ditt nervsystem, speciellt vid stora mängder under en längre tid.

Misstänker du erektil dysfunktion? Ayd är ditt stöd!

Det är viktigt att få råd och vägledning av läkare om du misstänker att du har problem med impotens. På Ayd gör vi en noggrann bedömning och ger förslag på behandling. Smidigt, snabbt och diskret. Få hjälp mot erektionsbesvär nu.

----

Vi hoppas att du nu har fått en klarare bild av varför impotens kan uppkomma och vad du kan göra åt besväret. Har du funderat på att söka hjälp för din impotens och komma till rätta med besväret? Kontakta Ayd för en läkarbedömning och en skräddarsydd behandlingsplan. Kontakten sker digitalt i skrift. Diskret, snabbt och enkelt utan videochatt, telefon eller fysiskt möte.

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på webbplatsen. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du detta.