När ståndet sviktar. Om impotens och dess orsaker.

13.1.2023
Erektionsbesvär

Att någon gång ha svårt att få stånd är inget ovanligt. Om du däremot har långvariga problem som inte går över är det en god idé att kontakta en läkare. Impotens, eller erektil dysfunktion, innebär att det inte går att ha penetrerande samlag på grund av svag erektion. Erektil dysfunktion kan kännas besvärande, trots att det är ett ofarligt besvär.

WRITTEN BY

Jens Sigfridsson

Chief Medical Officer
WRITTEN BY

Johan Flodin

Chief Product Officer

Detta händer i kroppen vid erektion

Även om du kan få stånd på bara ett par sekunder är det avancerade processer i kroppen som är i full sving.

Här kommer en snabbkurs:

- Penisen består av svällkroppar som fylls med blod som svar på hjärnans signaler där lustcentrum sitter.

- Det kan aktiveras av stimuli som dofter, synintryck eller beröring.

- Musklerna inuti penis ser till att blodet stannar kvar så att du kan ha samlag.

- Erektionen varar i allt från ett par minuter till en hel timme.

- Penis slaknar så småningom, ofta i samband med ejakulation.

På morgonen eller när du sover kan penis också bli styv eftersom urinblåsan aktiverar nervtrådarna. Vid obalans i nervsystemet drar musklerna ihop sig. Då slutar blodet att flöda till svällkropparna och penisen blir snart slak igen.

Vad är impotens?

Precis som vi tidigare nämnt så är det vanligaste och tydligaste symtomet på erektil dysfunktion att det är svårt att få stånd. Den hårda sanningen är att de flesta män någon gång har svårt att få eller behålla erektionen. Det kan hända om de är trötta, nervösa med en ny partner eller har druckit för mycket alkohol. Uttrycket vinballe har de flesta säkert hört någon gång. När besvären blir långdragna och påverkar samlivet negativt rekommenderar vi att du provar en behandling mot impotens. Håll gärna extra koll på följande symtom:

Erektionssvårigheter

Det kan vara svårt att få erektion även om du känner sexuell attraktion. Både precis innan eller under samlaget. Om erektionen minskar under samlaget kan det vara svårt att få orgasm och ejakulera.

Bristande intresse för sexuella aktiviteter

Impotens påverkar dig inte bara fysiskt utan också mentalt. Du kan få prestationsångest kring själv samlaget, känna dig nedstämd och dra dig undan intima stunder.

Vad är orsakerna till impotens?

Det finns flera anledningar till att du får problem med erektil dysfunktion. Det kan bero på att blodflödet till svällkropparna inte är tillräckligt och att nerverna fungerar sämre. Från 40 års ålder ökar risken för impotens i takt med stigande ålder. Det beror på att kroppen förändras och det manliga könshormonet testosteron minskar. Impotens kan även vara tecken på ett underliggande hälsoproblem.

Kan stress och emotionella problem orsaka impotens?

Svårigheten att fullborda ett samlag kan vara psykologiskt och kopplat till ångestproblematik, stress och dåligt självförtroende. Även förhållandeproblem eller skamkänslor kopplat till intimitet kan påverka prestationen. Det finns idag en press att prestera på topp i olika sammanhang och en bild av att mannens sexlust alltid är 100 %. Även om det inte påvisats i forskningen fullt ut, så har röster höjts för att överkonsumtion av porr kan skapa en negativ självbild och orealistiska förväntningar på sin partner.

När det gäller fysiska åkommor som kan leda till erektil dysfunktion finns det ett flertal som utmärker sig i sammanhanget. Dessa är bland annat:

Hjärt- och kärlsjukdomar

Problem med hjärta och kärl påverkar blodflödet och förser inte penisen med tillräckligt mycket blod för att styvna.

Diabetes 1 och 2

Dessa sjukdomar försämrar både blodcirkulationen och nervsystemet vilket påverkar förmågan till erektion.

Hormonell obalans

Både låga testosteronnivåer och exempelvis hypertyreos kan leda till erektil dysfunktion.

Multipel skleros

Denna sjukdom påverkar nervsystemet och dessutom kan mediciner som tas för att bromsa sjukdomsförloppet också påverka negativt.

Skador på penisen

Ifall prostatan eller blåsan opererats eller du har fått ett hårt slag mot penisen/underlivet kan du drabbas av impotens.

Kroniska njursjukdomar

Dessa kan öka graden av erektil dysfunktion avsevärt med en kraftig ökning för män med njursjukdom i slutstadiet.

Livsstil

Övervikt, rökning och drogmissbruk är alla riskfaktorer för att utveckla erektil dysfunktion.

Mediciner

Så kallade betablockerare tas vid högt blodtryck och stör kroppens nervsignaler. Även så kallade bensodiazepiner och antidepressiva läkemedel kan bidra till impotens.

Finns det hjälp att få vid impotens?

Erektil dysfunktion kan behandlas på olika sätt, både genom att försöka bota den underliggande orsaken och själva symtomet. Bland annat finns det krämer, sprutor och stift som förs in i urinröret. Syftet är att vidga blodkärlen i penis.

Viagra har säkert de flesta hört talas om. Det tillhör en grupp som kallas PDE5-hämmare, tabletter som intas oralt för att öka blodflödet till penisens svällkroppar. Var försiktig med att handla denna typ av läkemedel på nätet från utländska företag på grund av bedrägeririsken. Ta hellre kontakt med vården för att få hjälp.

Alternativet är olika hjälpmedel som används för att stimulera penis. Några exempel är en penisring som gör att blodet stannar kvar eller en vakuumpump som även den ökar blodflödet.

Vad kan jag göra själv vid erektil dysfunktion?

Det finns flera saker du kan göra redan idag för att få flaggan i topp igen. Framförallt är det bra att motionera regelbundet eftersom blodcirkulationen ökar och det blir lättare att få erektion. Bestäm dig för att sluta röka och dra ner på alkoholkonsumtionen. Försök också få tillräckligt med sömn och avkoppling.

Prata gärna med din partner om dina svårigheter eftersom det kan minska bördan och avdramatisera sexlivet. Det finns andra sätt att visa kärlek än penetrerande sex, där fokus ligger på att njuta av varandras sällskap. Kanske en kväll med fotmassage? För att inte låsa sig i vissa situationer kan det vara bra att byta miljö eller ha sex på andra tider, som morgonen i stället för kvällen. Tryck på snooze-knappen och ha skön egentid tillsammans.

Misstänker du erektil dysfunktion? Ayd är ditt stöd!

Det är viktigt få råd och vägledning av läkare om du misstänker att du har problem med impotens. Vi gör en noggrann bedömning och ger förslag på behandling. Smidigt, snabbt och diskret. Få hjälp mot erektionsbesvär nu.

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på webbplatsen. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du detta.