Så påverkar kosten akne

Vad orsakar akne och hur stor roll spelar kosten?

7.2.2023

De allra flesta som besväras av akne och blemmor funderar på om de kan göra något åt problemet. Eftersom akne är en hudsjukdom kan du oftast inte bli av med besväret på egen hand. Flera experter menar att kosten påverkar uppkomsten av akne. Ohälsosam mat kan leda till utbrott av blemmor och finnar. Likadant kan du påverka huden i motsatt riktning om du väljer en nyttigare kost. Vi reder ut frågetecknen kring vad som orsakar akne och hur stor roll kosten spelar i sammanhanget.

WRITTEN BY

Jens Sigfridsson

Chief Medical Officer
WRITTEN BY

Johan Flodin

Chief Product Officer

Varför får jag akne?

Hur din hud mår påverkas till stor del av genetik, men också av din livsstil och hälsa. I tonåren går de allra flesta igenom en period med akne och fet hy. I takt med att man blir äldre brukar de flesta bekymren att försvinna av sig själv. Det beror på att tonårshormonerna lugnar ner sig. Akne kan öka och komma tillbaka i vuxen ålder, till exempel på grund av en period av stress som skapar en obalans i huden. Det kan också finnas en hormonell orsak, eller så har du bytt hudvårdsprodukter eller miljö. Även vissa väderförhållanden bidrar till en hud i obalans. Ett torrt klimat gör att huden blir narig och skapar en grogrund för bakterier. Likadant är en alltför fuktig miljö inte direkt goda nyheter för hudens naturliga Ph-värde.

De allra flesta som söker sig till Ayd besväras av röda partier och blemmor i ansiktet och vill ha råd och tips på bra produkter. Självklart är det bra att använda vårdande och behandlande krämer och rengöring, men du kan också påverka hyn inifrån. I alla fall enligt ett flertal experter. Det finns ingen uttalad forskning som visar på sambandet mellan kost och akne, men däremot har det konstaterats att ett högt GI (glykemiskt index) kan förvärra hudåkomman. Det ena behöver så klart inte utesluta det andra. Du kan fortfarande göra en punktinsats mot blemmorna, samtidigt som du ser till att äta en nyttigare kost. Om du ser positiva förändringar finns det all anledning att fortsätta i samma stil. Om inte annat har du i alla fall fått i dig fräscht och nyttigt krubb.

Vilken kost ska jag undvika?

Som vi tidigare nämnt har forskare lyckats koppla kost med högt GI till akne. GI är ett index som visar hur lång tid det tar för kroppen att ta upp kolhydrater och hur blodsockret påverkas. Om du äter snabba kolhydrater skjuter kroppens naturliga insulin i höjden. Du känner dig pigg till en början för att snart känna dig hängig och håglös.

Det är så klart individuellt, men om du misstänker att maten du äter ger dig akne, kan du föra en matdagbok. Skriv ner allt du äter under veckorna och se om det faller samman med uppkomsten av akne.

Följande livsmedel har högre GI:

  • Choklad
  • Färdigmat
  • Läsk
  • Vitt bröd
  • Kakor och smågodis
  • Chips
  • Friterat och snabbmat

Mejeriprodukter har inte högt GI i sig, men de kan innehålla hormoner som påverkar din hud negativt. Dock har vetenskapen inte lyckats fastställa denna koppling till 100 %. Androgenerna i mjölken skulle kunna vara den utlösande faktorn, eftersom dessa finns i mjölken hos korna när de är dräktiga. Därför är det bäst att du själv undersöker hur din hud reagerar på mejeriprodukter. I stället för att dricka komjölk kan du välja några av de veganska alternativen som finns att köpa i butik. Dessa är bland annat havremjölk eller mandelmjölk. Ett alternativ till vassle innan träningen är hampa- eller ärtprotein.

Älskar du choklad? Vi har full förståelse för att många inte klarar sig utan en smaskig chokladkaka då och då. Ett tips är att äta ekologisk choklad med mindre sockerinnehåll eller mörk choklad. Överlag är det bättre att välja kvalitet över kvantitet så att du slipper sötman som får blodsockret att stiga.

För matdagbok för att få koll på aknen

Om du bestämt dig för att föra matdagbok kan du testa att exkludera alla eller någon av dessa livsmedel ovan under tre veckor. På så vis kan du se om huden blir finare och aknen försvinner. Det finns värdiga ersättare till kost med högt GI. Fullkornsbröd, frukt och havregrynsgröt är exempel på vad du kan äta i stället, särskilt mellan måltiderna. Så kallade fytoöstrogener kan hålla hormonerna i schack och dessa finns bland annat i bönor och linser.

Det som är bra för hälsan gör under för din akne

Forskare har inte heller lyckats fastställa att det finns en direkt koppling mellan specifik kost och en minskning av akne. Dock finns det flera typer av mineraler och näringsämnen som är bra för välmåendet. De har alla antiinflammatoriska egenskaper och ser till att cellbildningen fungerar optimalt. Alla dessa egenskaper är i sin tur bra för huden och gör att aknen inte dyker upp i ansiktet. Summa summarum: vad som är bra för dig, är dåligt för blemmorna. Här nedan följer tips på några nyttigheter att satsa på.

Omega-3

De allra flesta får i sig för lite fet fisk som innehåller viktig Omega-3. Om du inte tycker om fisk eller inte brukar tillaga det särskilt ofta finns det kosttillskott med Omega-3. Du kan också äta nötter eller chiafrön om du gillar smaskiga mellanmål eller satsar på en helt vegetarisk kost. Omega-3 är en essentiell fettsyra som reglerar inflammationen i kroppen och främjar kroppens cellbyggnad. Det gör helt enkelt under för ditt immunförsvar. Om du äter tillräckligt mycket Omega-3 blir huden hälsosam och frisk och bakterierna får inte fäste lika lätt.

Zink och antioxidanter

Det finns också andra inflammatoriska ämnen som kan hjälpa till att lindra blemmor och rödhet i huden. Antioxidanter är superämnena i blåbär och även pumpa och sötpotatis. I regel är de färgglada bären och rotsakerna något att satsa på. A-vitamin och E-vitamin är exempel på viktiga antioxidanter. Zink är ett mineral som sägs minska inflammation och även bekämpa hudbakterien P.acnes som bidrar till att akne bildas. Passa på att käka de gröna grönsakerna och få en daglig dos zink - vad sägs om mumsig broccoli eller grönkål?

Ta steget mot frisk och fin hud

En god hälsa inifrån och ut är ett av vapnen mot aknen. Men det behöver inte ta stopp här.
Vi på Ayd är vana att hjälpa till att behandla akne och kan guida dig till frisk och ren hy utan vare sig blemmor eller röda partier. Ta gärna kontakt med oss för skräddarsydd behandling och uppföljning utifrån dina behov. Starta en läkarbedömning idag!

Källor:

Significance of diet in treated and untreated acne vulgaris. A Kucharska, A. Szmurli, B. Sińska. Postepy Dematol Alergol, 2016 April, 33(2): 81-6

Acne and nutrition: a systemic review. F. Fiedler, G. Stangl, E. Fielder, K-M. Taube, 26 April 2016. Acta Derm Venerol 2017, 97: 7-9

Diet and acne. W.P. Bowe, S.S. Joshi, A.R. Shalita, J AM Acad Dermatol. July 2010, 63(1):124-41

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på webbplatsen. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du detta.