Alternativa behandlingar mot håravfall

Ta tillbaka svallet! Alternativa och kompletterande behandlingar mot håravfall

19.1.2023

Tappar du hår och ser tunnhårigheten breda ut sig? Förutom ett milt schampo och balsam kan behandlingar användas som ett komplement. Läs vidare och överväg möjligheterna!

WRITTEN BY

Jens Sigfridsson

Chief Medical Officer
WRITTEN BY

Johan Flodin

Chief Product Officer

Håravfall dyker inte upp över en natt

Vad orsakar tunnhårighet? Vissa sjukdomar, vitaminbrist och läkemedel kan leda till att du tappar hår. 100 hårstrån släpper hårbotten dagligen, men när hårsäckarna inte producerar hårstrån i en tillräckligt hög takt blir hårväxten glesare.

Generellt sett blir håret på hjässan tunnare i takt med stigande ålder. Det syns oftast inte med en gång, utan vikarna i pannan blir gradvis allt djupare och en kal fläck framträder högst upp på huvudet. En del börjar besväras av sin skallighet redan i 20-årsåldern medan andra först upptäcker att kalufsen blivit tunnare i medelåldern.

Om du har fler funderingar kring håravfall får du gärna djupdyka i vår artikel där vi gör upp med vanliga myter kring tunnhårighet.

Överväger du olika behandlingar mot håravfall? Börja här!

De behandlingar vi erbjuder är noggrant avvägda, har dokumenterad effekt och skräddarsys efter dina behov. På marknaden finns det flera andra, alternativa behandlingar, bland annat med laser. Det är självklart individuellt vad som fungerar, och det bästa är att konsultera en läkare på kliniken för att uppnå önskat resultat. Tänk på att det kan krävas många behandlingstillfällen som kan bli kostsamt i längden.

Innan du läser vidare: Om du misstänker en bakomliggande sjukdom är det viktigt att kontakta vårdcentralen för att gå till botten med problemet och inte bara behandla symtomen. Utlösande faktorer kan vara:

  • En svampinfektion i hårbotten
  • Diabetes
  • Näringsbrist
  • Perioder av stark stress
  • Mediciner eller p-piller

Om du har uteslutit dessa sjukdomssymtom har vi samlat ihop några exempel på behandlingar som utförs på klinik. Med andra ord alternativ som erbjuds utanför den traditionella vården, vilka är mer eller mindre vetenskapligt belagda. Let’s go!

Hårfiller

Läkemedelsbolaget Caregen har tagit fram en hårfiller som inte bara sägs stoppa hårväxten utan även stärker hårcellerna. Tekniken bygger på en CE-märkt formula baserad på peptider och hyaluronsyra. Produkten kan användas i all sin enkelhet eller som komplement till en nyligen genomförd hårtransplantation. Det parti på hjässan som ska behandlas injiceras med endast en låg volym av medlet, och max 2 ml. Det kan göra lite ont vid varje nålstick och det beror på att huden är känslig på huvudet. Smärtan lindras med lokalbedövning.

Laser

En annan behandling mot håravfall görs med laser. Ofta krävs det att du besöker kliniken regelbundet under ett års tid, men längden på behandlingen avgörs av graden av håravfall. Du rekommenderas samtidigt att behandla lokalt med krämer som Minoxidil för att stimulera hårväxten på skalpen. Tillför näring till hårsäckarna med kosttillskott och använd skonsamma schampon och balsam utan silikoner.

Det gör inte ont att få laser och det är helt ofarligt. Det enda som möjligen känns vid behandlingstillfället är en varm eller pirrande känsla i skalpen.

Mikroneedling

De flesta har nog sett en dermaroller för ansiktet, men det finns även en behandling av skalpen som bygger på samma princip. När rollern förs över skalpen och de tunna nålarna tränger igenom huden ökas blodcirkulationen. Hårsäckarna stimuleras att producera fler och tjockare hårstrån. När sedan Minoxidil appliceras kommer den att verka mer effektivt. Upprepa behandlingen ett par gånger i veckan.

PRP-behandling

PRP-behandling mot håravfall kan även användas före och efter en hårtransplantation. Metoden hjälper till att bromsa håravfallet och främja hårtillväxten. Ett ämne i ditt eget blod utvinns via ett blodprov och injiceras sedan i skalpen på nytt. Det gör att nya blodkärl kan bildas så att blodcirkulationen förbättras och hårsäckarna får nytt syre.

För att du ska komma ifråga för en behandling undersöker läkaren dig för att se om det föreligger andra medicinska orsaker till håravfallet som psoriasis, eksem, underfunktion i sköldkörteln eller järnbrist. Om så är fallet måste dessa symtom behandlas i stället.

Den första månaden erbjuds du relativt frekventa behandlingstillfällen som sedan glesas ut under ungefär ett halvårs tid. Kort efter behandlingstillfället kan hudområdet rodna och bli svullet. Behandlingen kommer snart att ge synlig effekt, även om det kan variera från person till person. Denna behandling är tyvärr inte permanent och du kan behöva fylla på efter ett år igen.

Ta första steget mot ett tjockare hår

Besväras du av håravfall och funderar på en effektiv och skonsam behandling med synliga resultat? Vänd dig till Ayd! Våra specialistläkare har lång erfarenhet och kan ge råd kring produkter som gör hårstråna en tjänst. Kontakten sker diskret, smidigt och digitalt utan att du ens behöver lämna soffan.