Schampo & stylingprodukter vid håravfall

Få tips på bra schampo och stylingprodukter vid håravfall

17.1.2023

Det kan finnas flera orsaker till att du tappar hår och nästan lika många sätt att motverka tunnhårighet. Förutom att testa olika behandlingar mot manligt håravfall kan du även satsa på skonsamma produkter som vårdar hårbotten. Med tanke på alla schampon och balsam som finns på marknaden kan det vara klurigt att navigera i hårvårdsdjungeln. Vi har samlat ihop några förslag på vad du kan tänka på vid håravfall.

WRITTEN BY

Jens Sigfridsson

Chief Medical Officer
WRITTEN BY

Johan Flodin

Chief Product Officer

Viktigt att vårda stråna

Visste du att håret växer nästan 1 cm varje månad? Det kan vi tacka ämnet keratin för. Det gör att det dyker upp nytt hår på huvudet som får sällskap av 100 000 andra strån. Ett tjockt och friskt hår är inte bara trevligt av estetiska skäl utan har också en viktig uppgift: att skydda kroppen mot den yttre miljön. Kroppshåret ser till att du inte fryser eller blir för varm. När du får gåshud beror det på att håret reser sig för att skapa en värmeisolerande effekt. Det hänger på håret och är därför en god idé att att ge stråna lite extra kärlek.

Vad är manligt håravfall?

Det är inte ovanligt att drabbas av håravfall om du är man. Ett annat ord för manligt håravfall är androgen alopeci. Det innebär att testosteronet påverkar hårsäckarna negativt så att färre nya hårstrån bildas. När allt för få hårstrån växer tillbaka ut igen kan det bildas en kal fläck på hjässan. Oftast blir håret tunnare vid tinningarna eller mitt uppe på huvudet. Kalufsen blir allt glesare i takt med stigande ålder, även om en del män kan bli skalliga redan i 20-årsåldern.

Vilka produkter passar män med håravfall?

Män med håravfall kan behöva lägga lite extra tid på att hitta rätt schampon, balsam och inpackningar. Det finns specialschampon för dig som har tunt hår, bland annat Priorin som innehåller biotin. Formulan med B5-Provitamin, hirsextrakt och glykoproteiner syftar till att stimulera hårbottens celler och främjar hårtillväxten. Produkterna kan inte bota grundproblemet androgen alopeci men kan skapa goda förutsättningar för stråna att växa och bli starkare.

Tänk på att inte överdriva användningen av stylingprodukter eftersom det kan göra hårstråna skörare. Färgning sliter på håret eftersom frisören använder medel som gör hårstrået mer poröst och mottagligt för färgen. Hårstråna bryts därför av enklare. Du behöver i så fall använda ett schampo som är färgbevarande och vårdande efter frisörbesöket. Likadant kan värme slita på håret, så se därför till att håret lufttorkar i stället för att föna det torrt.

En tips på en stylingprodukt för tunnhåriga män är Power Fibers. Det är ett puder med bomullsfibrer som appliceras i hårbotten för att skapa statistik elektricitet så att håret får mer volym. Testa gärna produkten om du vill se snabba resultat, exempelvis inför utekvällen. Produkten appliceras i torrt hår och fördelas med fingertopparna.

Så väljer du rätt schampo och balsam vid håravfall

För dig som tvättar håret flera gånger i veckan är det viktigt att använda milda och vårdande produkter. Dels ska produkterna passa dig som besväras av tunnhårighet, och dels anpassas efter hårbotten. I regel är det bra med produkter som avlägsnar fett skonsamt och även ökar blodcirkulationen med hjälp av ämnet koffein. Att undvika schampon med silikoner är också att rekommendera eftersom effekten av Minoxodil, som behandlar håravfall, kan påverkas negativt.

  • Torrt hår. För att undvika att hårstråna bryts av är det klokt att använda balsam och även göra inpackningar då och då. Håll gärna utkik efter inpackningar med jojoba eller arganolja som är näringsrika.
  • Fett hår. Om du märker att hårbotten är lite fetare än vanligt rekommenderar vi ett tvålfritt schampo med vårdande örtingredienser. Exempel på dessa är brännässlor och rosmarin. Flera av dessa schampon är ekologiska utan parabener, silikoner och sulfater.
  • Tunt hår. Om du redan är tunnhårig ger det en illusion av mer volym om håret är friskt och nytvättat. Hårprodukter för fint hår ser till att lyfta håret vid roten så att håret ser tjockare och fylligare ut.

Har du tunt hår? Schamponera inte för ofta!

Det kan kännas frestande att tvätta håret varje gång du duschar, men faktum är att barret får den bästa boosten om du tvättar det max 1-2 gånger per vecka. Fett hår är inte med på någons önskelista, men det gäller också att inte tvätta bort för mycket av hårbottens naturliga fett. Då riskerar du att rubba balansen i talgkörtlarna som producerar talg för att skydda huden mot uttorkning. Allt för många schamponeringar leder till att talgproduktionen ökar och det blir en negativ nedåtspiral av allt fetare hår, allt snabbare. Tvätta därför håret med måtta. Det varierar såklart från person till person hur fet hårbotten faktiskt är. Allt handlar om balans.

Behöver du back-up? Säg hej till Ayd

Våra specialistläkare står redo att hjälpa dig som vill hitta en behandling mot håravfall. Kontakta oss för en kostnadsfri konsultation online. Enkelt och smidigt eftersom du loggar in med BankID. De utvalda produkterna skickas sedan hem till dig inom kort. Ett fylligare hår kommer bokstavligen som ett brev på posten!

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på webbplatsen. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du detta.