Vad är DHT?

Det manliga hormonet DHT, håravfall & skallighet

11.5.2023

Håller ditt hårfäste på att krypa uppåt? Då kan det mycket väl bero på ett hormon som heter DHT - dihydrotestosteron. Vi går in på djupet med vad DHT är och varför det gör så att du tappar ditt hår. Dessutom berättar vi allt du behöver veta för att stoppa det.

WRITTEN BY

Jens Sigfridsson

Chief Medical Officer
WRITTEN BY

Johan Flodin

Chief Product Officer

DHT är ett steroidhormon som bland annat är viktig för att pojkar ska komma in i puberteten och att du får skäggväxt och övrig kroppsbehåring. Men DHT är också en vanlig orsak till håravfall. Genom att angripa och krympa hårsäckarna som finns i hårfästet och uppe på hjässan förtunnas ditt hår och du får kala fläckar.

Sammanfattning

  • DHT är en förkortning av dihydrotestosteron.
  • DHT är ett kraftfullt steroidhormon som bildas från testosteron genom 5-alfa-reduktas enzym.
  • Klassas som ett manligt könshormon men finns även hos kvinnor.
  • Är nödvändigt för att embryon ska kunna utveckla ett manligt könsorgan och födas som pojkar.
  • DHT är en viktig nyckel för att du ska komma in i puberteten samt för att få ansikts- och kroppsbehåring.
  • Om du har en genetisk risk för det kan DHT i ett senare skede attackera och förminska hårsäckarna.
  • Krympta hårsäckar leder till att hårets växtcykel förkortas vilket ger en förtunning av håret samt håravfall.
  • En hög nivå av testosteron innebär en ökad risk för att bilda mer DHT.
  • Du kan blockera DHT och på så vis stoppa håravfallet.

Vad är DHT - dihydrotestosteron?

Dihydrotestosteron är ett steroidhormon som bildas som en biprodukt av testosteron genom ett enzym som heter 5-alfa-reduktas. Endast cirka 5-10% av ditt testosteron omvandlas till DHT, läs mer om detta i denna studie. Hormonet klassas som ett manligt könshormon men finns även hos kvinnor. Hos män återfinns det exempelvis i vävnader såsom huden, levern, hårsäckarna och i prostatan.

Hur fungerar DHT och varför behöver jag det?

Trots att DHT är en mycket liten del av din hormonella uppsättning har det en betydande påverkan på din kropp och ditt mående. Åtminstone när du är barn och tonåring. Hormonet är bland annat nödvändigt för att ett embryo ska kunna utveckla ett manligt könsorgan. Och det är även DHT som spelar en huvudroll för att du som pojke ska komma in i puberteten och bli könsmogen.

Dessutom har hormonet en inverkan på din sexdrift, aggressivitet, röst och kropps- och ansiktsbehåring. För dig som är vuxen kan DHT binda sig till receptorer i prostatan och orsaka att den växer. Det kallas för förstorad prostata. 

Studier visar att män som drabbats av manlig skallighet har högre nivåer av DHT, samt större koncentrationer av androgenreceptorer i hårbotten.

Vad är det för skillnad mellan testosteron och DHT?

För män är testosteron ett livsviktigt hormon för välmåendet. Genom en lagom nivå av testosteron går du igenom livet med ett välfungerande sexliv och en hälsosam muskel- och benmassa. Och testosteronets betydelse håller i sig från barndom till ålderdom.

Men med DHT är det inte på samma sätt. Trots att hormonet har en avgörande betydelse från fosterstadiet till puberteten fyller det inte en lika viktig funktion i ditt vuxna liv. Mycket pekar på att det snarare ställer till med problem istället.

Varför gör DHT att jag tappar håret?

Men om nu DHT är viktigt för att du ska bilda kroppshår hur kan det då göra att du tappar det? På samma sätt som hormonet kan binda sig vid receptorer i prostatan kan det också binda sig vid de receptorer som finns i hårsäckarna. Men bara i de som finns vid hårfästet och uppe på hjässan. Hårsäckarna på resten av kroppen påverkas inte alls.

Håret har en naturlig växtfas. Den första fasen är tillväxt. Håret växer ut. Därefter avstannar tillväxten och slutligen ramlar hårstrået av för att ersättas av ett nytt. Genom att hårsäckarna hela tiden producerar nya hårstrån har du ett konstant fylligt hår.

Men på grund av DHT förkortas växtfasen. När hormonet binder sig vid hårsäckarnas receptorer börjar de att krympa ihop och förminskas. Hårsäcken kan inte längre ta emot den näring och de mineraler och vitaminer som krävs för att den ska fungera normalt. Det kallas för miniatyrisering. Och det leder till att håret inte hinner växa klart. Istället blir varje hårstrå både kortare och tunnare. Dessutom slutar hårsäckarna så småningom att bilda nya hårstrån som kan ersätta de gamla när de har gjort sitt och ramlar av. Och du märker det genom ett högt hårfäste och en kal fläck uppe på din hjässa.

Genetik ligger bakom

Så varför får vissa män behålla svallet och andra blir av med det? Vissa män har en genetisk risk för att DHT kommer att påverka hårväxten negativt. Det betyder inte bara att dina hårsäckar är mer benägna att krympa på grund av DHT. Utan du har förmodligen också en genetisk fallenhet för att omvandla en större del testosteron till DHT än vad andra män har. Kanske har du även en högre halt testosteron än genomsnittet.

Trots att du kanske förknippar håravfall med män så kan även kvinnor drabbas. Även kvinnor har nämligen en mindre mängd testosteron i kroppen som omvandlas till DHT. Därmed kan också kvinnor lida av DHT-relaterat håravfall även om det inte är lika vanligt.

Hur stoppar jag håravfallet?

Eftersom det finns en direkt koppling mellan håravfall och DHT kan du tack och lov ganska enkelt stoppa det genom att minska halterna av DHT. Genom läkemedel som binder, eller hämmar, 5-alfa-reduktas enzymet blockeras hormonet från att bildas. Och då kommer inte hårsäckarna att fortsätta krympa ihop.

För att hämma enzymet och därmed minska bildandet av DHT finns det receptbelagda schampon, sprayer och läkemedel. Och när dina hårsäckar inte längre skadas saktar håravfallet ned eller stoppas helt. I bästa fall märker du efter en tid att håret återhämtar sig och återgår till ett fylligare svall.

Var får jag hjälp med mitt håravfall?

Ju tidigare du börjar blockera DHT desto större framgång kommer du att stoppa håravfall hos män. Vi på Ayd kan hjälpa dig genom att rekommendera rätt behandlingsmetod för dig med de läkemedel som du behöver för att framgångsrikt tackla håravfall.

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på webbplatsen. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du detta.