Hudvårdsrutin mot akne

Vill du behandla din akne och få fin hy? Skaffa en oslagbar hudvårdsrutin!

8.3.2023

Akne eller finnar beror på inflammerade talgkörtlar och kan behandlas med olika aknemedel och antibiotika. Finnar uppstår inte av dålig hygien, men däremot är det viktigt att du rengör och återfuktar ansiktet så att inflammationen hålls i schack. Gå hårt åt blemmorna, inte huden. Läs våra bästa tips på en vinnande hudvårdsrutin samtidigt som du blir av med finnarna!

WRITTEN BY

Jens Sigfridsson

Chief Medical Officer
WRITTEN BY

Johan Flodin

Chief Product Officer

Undvik överdrivet tvättande

Eftersom akne inte beror på smutsig hud kan du inte bli av med den med alltför intensiv rengöring. Det räcker att tvätta ansiktet på morgonen och kvällen med ljummet vatten och en mild ansiktsrengöring. Efteråt kan du använda ett uppstramande och lugnande ansiktsvatten som stänger porerna och dämpar rodnad. Lugnande ingredienser kan till exempel vara aloe vera, cica, lakritsrot eller hampa.

Vi förstår att det är frestande att peela ansiktet ofta för att försöka få bort varfyllda plitor och andra ojämnheter. Samma sak gäller här. Exfoliera huden med måtta, helst bara en gång i veckan, så att du inte irriterar den känsliga och inflammerade huden. Det finns speciella ansiktsskrubb med finare korn till ansiktet, använd dem i stället för den vanliga kroppsskrubben. Efter ansiktsrengöringen rekommenderar vi att du använder en speciell handduk till ansiktet av hygieniska skäl. Helst inte din allra rivigaste frottéhandduk utan en mjuk och slät handduk som du försiktigt klappar mot huden utan att gnugga.

Punktbehandla finnarna

Ska medel mot finnar användas i hela ansiktet? Eftersom du inte gärna vill attackera huden med en arsenal av aknepreparat är det oftast bättre att dutta aknelösning eller gel på specifika partier i ansiktet. Produkter med salicylsyra luckrar upp talgen i porerna så att de inte täpps igen, vilket minskar inflammationen.

Kan jag behandla aknen med bensoylperoxid?

Ett annat medel mot akne är bensoylperoxid som är bakteriedödande. Detta receptfria läkemedel är något starkare än de flesta akneprodukter som finns i skönhetsbutiker och kan köpas bland annat på apoteket. Gelen appliceras innan sänggående och får verka under natten. Var försiktig så att den inte missfärgar sängkläderna.

Undvik feta krämer

En vanlig anledning till att akneproblemen förvärras är att du använder produkter som täpper till porerna så att huden inte kan andas. Feta krämer och i synnerhet solkräm som egentligen ska användas på resten av kroppen är bovarna i dramat. Ett tips är att köpa en speciell produkt för ansiktet med solskyddsfaktor, gärna med zink som är antiinflammatoriskt. I regel ska du undvika feta kroppskrämer till ansiktet och hellre satsa på ansiktskrämer med specialframtagna formulas.

Använd produkter som är anpassade för din hud

Även om grundproblemet är akne kan hudtyperna variera och ha olika behov. Du kan exempelvis ha fet, torr eller känslig hy och besväras av finnar ändå. Det är en vanlig uppfattning att akne endast beror på fet hud och att man ska använda uttorkande produkter. Det kan vara förödande för en torr och känslig hud och göra den ännu mer mottaglig för blemmor. Försök därför att ta reda på vilken hudtyp du har:

  • Normal hy innebär att huden är i balans. Produktion av fett och fukt är jämn. Din hud känns behaglig och mjuk och har en lätt rosig nyans.
  • Torr hy har brist på sebum vilket gör att den yttre hinnan med lipider är tunnare. Därmed är huden känslig mot kyla, blåst och torr luft. Den ser ofta flagig, stram och glåmig ut. Du kan också ha eksem och klåda.
  • Fet hy har en överproduktion av sebum och blir ofta glansig. Du känner igen den på glansighet, stora porer, pormaskar och ett tjockare hudlager.
  • Blandhy är en kombination av torr och fet hud där de fetare partierna är i T-zonen, alltså panna och näsa.

Den torra huden behöver extra mycket återfuktning. Produkter med hyaluronsyra är särskilt bra för de som är i behov en extra fuktbomb. Innan du lägger dig rekommenderar vi att då och då använda ett serum som får verka hela natten.

Ett litet obs är på sin plats! När du börjar prova nya produkter kan huden reagera negativt de första dagarna, men misströsta inte. Det är vanligt att finnarna blossar upp under denna invänjningsperiod. Om det inte skulle gå över är du naturligtvis välkommen att testa något annat. I regel är det klokt att välja produkter från samma serie så att inte dofter och formulas krockar med varandra. De flesta stora märken har nuförtiden inarbetade trestegsraketer av rengöring, ansiktsvatten och ansiktskräm i sortimentet.

Summan av kardemumman: så behandlar du akne med rätt produkter

Blev det mycket info på en gång? Här kommer en snabb summering.

  1. Tvätta ansiktet med skonsam rengöring som inte torkar ut huden
  2. Använd ett lugnande ansiktsvatten
  3. Återfukta med en hudkräm för din hudtyp
  4. Punktbehandla med en bra aknegel eller lösning, exempelvis med salicylsyra
  5. Använd serum regelbundet om du har mycket torr hud
  6. Peela ansiktet varsamt en gång i veckan

Det är viktigt att skapa en ogynnsam miljö för aknen och samtidigt ta hand om huden så att den känns mjuk och återfuktad. Använd specifika akneprodukter men också ansiktskrämer som är speciellt anpassade efter din hudtyp. Du kan också behöva en något mer återfuktande ansiktskräm under vinterhalvåret än under sommaren. Valet av produkt hänger också på om du sitter mycket inne vid datorn eller vistas ute under dagen.

Behöver du förstärkning? Ayd är ett bara ett klick bort!

Förebyggande och skonsam hudvård är A&O för dig med besvärlig hy. Även om dina aknemedel löser upp talgen i porerna, kanske det inte löser alla problem. Då tar Ayd gärna över stafettpinnen! Kontakta oss för en skräddarsydd rekommendation på en passande aknebehandling. Enkelt och bekvämt hemifrån.

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på webbplatsen. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du detta.