Få tillbaka din sexlust!

Dags för mer mojo?

9.3.2023

Är det tack, men nej tack ikväll igen? Det kan bero på att du har låg sexlust. Alla är olika och behoven varierar, men om du känner dig stressad över att inte kunna tillfredsställa din partner och inser att sexlivet gått i stå finns det all anledning att läsa vidare. Vi har nämligen valt att lyfta frågan kring uteblivet mojo.

WRITTEN BY

Jens Sigfridsson

Chief Medical Officer
WRITTEN BY

Johan Flodin

Chief Product Officer

Minskad sexlust är inget ovanligt

Om du har låg sexlust och väljer bort intima stunder är du inte ensam. Många känner sig inte sugna på sex i kortare perioder eller under en längre tid. Detta kan kännas särskilt problematiskt för män som vill leva upp till bilden som den villiga och virila parten som alltid är redo (bara kolla på de gamla grekerna). Om du känner att du inte vill ha sex alls är det inget att oroa sig över. Om du däremot vill veta mer om orsakerna till en vilande libido och är i behov av olika lösningar får du gärna läsa vidare.

Därför tappar mannen sexlusten

Minskad sexlust gör att du inte vill ta initiativ till sexuella aktiviteter. Om du har svårt att få stånd på grund av impotens, så kallad erektil dysfunktion, kan detta vara en bidragande orsak. Det finns flera anledningar till att du inte känner för att ligga:

Stress och psykisk ohälsa

Korrelationen mellan depression och minskad sexlust är hög. Ofta hänger sexlusten ihop med hur livet är i övrigt. Om tillvaron känns kämpig och du har problem med arbetet, ekonomin eller relationer kan det påverka ditt mående och intresse för sex.

Sjukdomar & ålder

Avsaknad av lust kan bero på underliggande sjukdomar och medicinering mot dessa.

Efter 60 års ålder upplever många att sexlusten avtar, exempelvis på grund av kroniska sjukdomar som hjärtbesvär och diabetes, enligt en rapport publicerad i Indian J Psychiatry. Det finns också en koppling till stillasittande, fetma och sköldkörtelproblem. En annan faktor som också kan påverka sexlusten är när mannens testosteronhalt minskar.

Inställning till sex

Kåthet triggas förvisso av fysisk stimulans men den startar också i hjärnan. Det kan vara svårt att ge sig hän och känna njutning, dels för att många är så fokuserade på vad partnern ska tycka och tänka. Denna oro kan göra att du inte vill ha sex.

Vissa vill inte alls ha sex och har aldrig velat ha det. Asexualitet kan yttra sig på flera sätt. Det kan vara allt från att du inte känner någon lust alls till att du känner attraktion men inte vill ha samlag. Det kan också vara en blandning av att du bara vill tillfredsställa dig själv eller andra, alternativt att du visar intimitet med endast kramar och kyssar.

Problem med partnern

Sex är en fysisk akt, men det handlar också om kommunikation mellan två partners, oavsett om kontakten är tillfällig eller om det gäller ett längre förhållande.

Ett vanligt problem i förhållandet är att personerna har olika sexlust och även har olika önskemål mellan lakanen. I början är allt så nytt, men när förälskelsen har lagt sig riskerar de olika preferenserna bli tydligare. Det kan leda till att båda känner sig missnöjda och slutar ta initiativ till sex.

Så får du tillbaka sexlusten

Går det att få tillbaka sexlusten? Absolut! Det finns flera saker du kan göra för att få fart på sexlivet igen. Här kommer några tips.

Stresshantering

Genom att röra dig regelbundet och inte sitta still hela dagen kan du vässa ditt mojo. Det behöver inte vara ett svettigt fyspass då det ibland räcker att gå en rask promenad, eller att göra några stretchövningar och djupandas. Många upplever också att meditation gör det enklare att komma ner i varv. När vi umgås med nära och kära slappnar vi av, vilket lugnar våra orostankar. En rolig hobby eller ett husdjur är också tacksamma ventiler.

Ett annat sätt att stärka immunförsvaret och mota bort stresshormonerna är att sova ordentligt. Du kommer att känna dig piggare och har lättare att hantera motgångar. Om du har svårt att komma till ro kan du försöka att dra ner på koffeinet och gå till sängs ungefär samma tid varje dag. Gör sovrummet till en oas. En skön plats där det är mörkt och svalt.

Jobba på relationen

När par ger varandra uppmärksamhet kan det öka intimiteten så att de blir samspelta både i och utanför sovrummet. Var öppen med att du har svårt att känna lust och försök att hitta andra sätt att tillfredsställa varandra. Det behöver inte alltid handla om penetrerande samlag. Ni kan istället hitta andra kreativa sätt som en skön massage, petting, eller oralsex. Sexleksaker kan vara till hjälp för både dig och din partner. Och - hoppa inte över förspelet. Eller strunta i det och var spontana! Omväxling förnöjer.

Tänk på vad du äter

Nyckeln till ett aktivare liv med mer passion börjar med kosten. När du äter en varierad kost med fiber, grönsaker och nyttiga fetter kommer det att göra din kropp mer pigg på allehanda aktiviteter (hint, även i sovrummet). Vi vill höja ett varningens finger mot alla kosttillskott som marknadsförs som afrodisiakum. Var alltid kritisk mot mirakelmedel som lovar för mycket.

När ska jag kontakta en läkare?

Den stora frågan när du har ett besvär som hämmar dig.

Om du har haft låg sexlust under en längre tid kan det vara en god idé att kontakta en läkare. De kan gå till botten med problemet och se om det beror på något allvarligare. Var särskilt uppmärksam om din sexlust förändras snabbt och drastiskt och du även har problem med erektil dysfunktion.

En annan anledning till att ta kontakt är om problemet förvärras efter att du börjat ta en ny medicin. Var också uppmärksam på om minskad sexlust sällskapas av helt nya symtom, mentala besvär och smärtor efter sex. Läkaren kan lägga upp en behandlingsplan mot fysiska åkommor eller rekommendera en terapeut vid psykisk ohälsa.

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på webbplatsen. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du detta.