Koppling mellan erektil dysfunktion och åldrande
De flesta män tappar hår och känner av hormonförändringar när de blir medelålders. Det ökar vanligtvis i takt med att de blir äldre. De första tecken på hormonförändringar förutom en begynnande tunnhårighet är att bukfetman ökar och muskelmassan minskar.
Det finns stöd i forskningen för att äldre män oftare drabbas av erektil dysfunktion. En stor svensk studie bekräftar att risken ökar ju äldre mannen blir. Men det har inte bara med åldern att göra eftersom inte alla äldre män har detta problem.
→ Söker du hjälp mot erektionsbesvär? Klicka här så hjälper vi dig
I vilken ålderskategori ökar risken?
En stor anledning till att erektil dysfunktion är vanligare ju äldre mannen är, är att andra riskfaktorer för besväret ökar. Några av dessa är hjärt- och kärlsjukdomar, läkemedelsanvändning, alkoholmissbruk och ensamhet. Eftersom inte åldern i sig är den största triggern måste man istället titta på andra livsstilsfaktorer och hälsotillstånd. Läs gärna översikten nedan:
Åldern 20-30 år
Yngre män i 20- och 30-årsåldern lever ett hektiskt liv och är ofta mer stressade och har mer ångest. Det beror på att de pressar sig att göra karriär och samtidigt är ute i nöjeslivet, då det också är vanligt med mycket alkohol och ibland droger. I denna åldersgrupp är det dessutom vanligare med rökning som ibland leder till erektil dysfunktion. I den yngre ålderskohorten konsumeras betydligt mer porr, vilket kan påverka mäns sexliv negativt. Det beror på högt ställda förväntningar och prestationsångest.
Åldern 40-50+
När du börjar närma dig de gyllene femtio har du förmodligen en ganska lång karriär bakom dig, större barn och ett etablerat liv. Det är nu allvarligare hälsoproblem brukar dyka upp. Därför är det viktigt att lägga grunden till en god hälsa tidigt. Om du inte tränade och åt nyttigt i 30-årsåldern är det dags att vid 40 års ålder göra en omläggning gällande rökning, kost och träning. Följande kan orsaka problem med hjärta och kärl:
- Diabetes
- Övervikt
- Stillasittande
- Högt blodtryck
- Högt kolesterol
Du har förmodligen koll på det kvinnliga klimakteriet som inträder i 50-årsåldern, men det finns en liknande process för män, som en del valt att kalla det “manliga klimakteriet”. Det stämmer dock inte helt, eftersom förloppet är mer utdraget då mannens testosteronproduktion minskar redan i 30-årsåldern. Nedtrappningen sker alltså gradvis över en längre tid. I medelåldern är testosteronhalten lägre i kroppen, vilket ökar risken för erektil dysfunktion. Testosteronet hjälper till att producera spermier och röda blodkroppar. Det gör också att du kan upprätthålla muskelstyrkan och ha en god libido.
Hur minskar jag risken för erektil dysfunktion när jag åldras?
I takt med att du blir äldre är det svårt att undvika sjukdomar, eftersom de också beror på ditt genetiska bagage. Vi har möjlighet att påverka mycket i livet, men ibland sker det saker som vi inte kan styra över som traumatiska händelser, stress och relationsproblem. Så här undviker du erektionsbesvär:
Motionera
Fysisk aktivitet minskar risken för erektil dysfunktion och det finns även specifika övningar som du kan göra för att få ett hårdare stånd och förebygga för tidig utlösning. Du undviker också att drabbas av övervikt om du är fysiskt aktiv. Fetma är en av anledningarna till både högt kolesterol, diabetes och låga testosteronnivåer.
Diabetes
Eftersom diabetes kan leda till erektil dysfunktion är det viktigt att du tar ett blodprov om du märker av symtom på detta. Det går att medicinera mot diabetes med insulin.
Stress
Vårt psykiska mående kan påverka möjligheten att få och behålla ståndet. Läs mer om kopplingen mellan din mentala hälsa och sexlivet samt kopplingen mellan stress och potensproblem. Om du lider av depression och ångest är det inte för sent att göra något åt det. Kontakta gärna en professionell terapeut som kan hjälpa dig att må bättre.
Håll hormonerna i schack
Som vi tidigare nämnt finns det en koppling mellan testosteron och erektil dysfunktion. Du kan få hjälp att öka testosteronhalten i kroppen med olika läkemedel. Det finns även sätt att boosta det naturligt i kroppen med nyttig kost, motion och styrketräning.
Släpp dina laster som en het potatis
Det där med rökning är ingen bra idé. Cigaretterna släpper ut ämnen som gör att blodkärlen drar ihop sig. I förlängningen gör det att blodflödet blir sämre och penis inte kan fyllas med blod lika fort. Likadant är alkohol skadligt för ditt nervsystem, speciellt vid stora mängder under en längre tid.
God sexuell hälsa livet ut
Eftersom erektil dysfunktion och en stigande ålder korrelerar är det viktigt att du sköter din hälsa och kontaktar läkaren om du känner att något inte står rätt till. Här på Ayd är vi vana vid att ge vägledning kring potensbesvär. Kontakten sker i skrift på nätet, enkelt och bekvämt. Det finns hjälp att få i vården mot de underliggande besvären samtidigt som du kan fortsätta ha ett bra sexliv.