Minoxidil vs. Finasterid

Vilken behandling mot håravfall är bäst?

7.11.2023

Om du har problem med manligt håravfall och har sökt på besväret online, eller har diskuterat frågan med vänner, är det inte så konstigt om du redan har stött på namnen Minoxidil och Finasterid. Det kan vara svårt att veta vilken behandling mot håravfall som ger bäst resultat eftersom alla svarar olika på dem. Vi förklarar mer om de två läkemedlen och hur du kan resonera kring valet av behandling. Vilket alternativ passar bäst?

WRITTEN BY

Jens Sigfridsson

Chief Medical Officer
WRITTEN BY

Johan Flodin

Chief Product Officer

Vad är skillnaderna mellan Finasterid och Minoxidil?

Finasterid och Minoxidil är två läkemedel för behandling av manligt håravfall. De är båda godkända av Läkemedelsverket. Den huvudsakliga skillnaden är läkemedlens sammansättning och dosering.

  • Minoxidil är ett läkemedel i gelform som appliceras i hårbotten för att främja hårväxten lokalt.
  • Finasterid erbjuds i tablettform och intas oralt. Finasterid bromsar håravfall genom att blockera kroppens DHT-produktion.

Rent konkret fungerar Minoxidil som ett bränsle som får håret att växa snabbare, medan Finasterid snarare är skölden som skyddar håret mot kroppens egna hormoner. En del upplever att det är enklare att endast svälja en tablett dagligen, medan det kräver mer arbete att applicera och fördela Minoxidil i hårbotten.

Så fungerar Minoxidil

Minoxidil stimulerar hårväxten genom att vidga blodkärlen under huden. När blodtillflödet till hårfollikeln ökar kommer de att tillverka fler och fler hårstrån. Det sägs även att Minoxidil förlänger den anagena fasen, hårets tillväxtfas. Follikeln arbetar stenhårt för att producera mer hårfibrer så att hårstrået kan bli längre och sammanstråla med de andra hårstråna på hjässan. Se mer om hårets livscykel här.

En annan fördel med Minoxidil är att det stimulerar hårstrån som befinner sig en vilande fas, den telegona fasen, att träda in i den anagena fasen.

Eftersom Minoxidil har ett finger med i spelet kan det innebära att hårets tillväxtfas rubbas något och att du börjar tappa mer hår än vanligt. Men bara lugn, detta är vanligtvis en övergående fas innan nya hårstrån kommer tillbaka med full kraft och kalufsen åter blir tjockare. Vi finner belägg för detta i en studie som publicerats i Dermatologic Therapy från 2015, som dragit slutsatsen att 59 % av alla män med håravfall ser en tydlig förbättring efter ett års behandling.

Så fungerar Finasterid

Finasterid stoppar testosteronet från att omvandlas till DHT, till så mycket som 70 %. Detta innebär att dina hårfolliklar skyddas och att håravfallet bromsas in samtidigt som nya hårstrån kan växa tillbaka igen.

Eftersom hormonet DHT kan attackera hårfolliklarna i din hårbotten leder det till att hårets tillväxtfas rubbas med tunnare och färre hårstrån som följd. Detta sker gradvis och du börjar först att se effekten när håret tunnas ut vid tinningarna eller högst uppe på huvudet.

Det finns flera studier som backar upp Finasterid till behandling av manligt håravfall. Enligt en studie i American Academy of Dermatology bekräftade 1500 män att de sett en betydande positiv förändring under en period på två år.

Är Minoxidil och Finasterid effektiva vid behandling av manligt håravfall?

På alternativ A svarar vi JA. Det finns stöd i forskningen för att många har blivit hjälpta av båda läkemedlen, även vid användning över tid. Faktum är att dessa två även har stöd av hudläkare och konsumenter. Det bästa är att börja använda dem så tidigt som möjligt vid håravfall och fortsätta behandlingen under en längre tidsperiod.

Vilken ska jag välja?

Det fina i kråksången är att du faktiskt inte behöver välja. Du kan med fördel använda både Minoxidil och Finasterid eftersom de har olika sammansättning och dosering. Det innebär att du både kan ta Finasterid i tablettform och applicera Minoxidil i hårbotten regelbundet för att se goda resultat. Läkemedlen är som effektivast när de används tillsammans. Om du blir nyfiken på att behandla manligt håravfall är du välkommen att kontakta Ayd. Vi erbjuder en kombination av Finasterid och 5 % Minoxidil som skickas direkt hem till dig via vårt partnerapotek, enkelt och bekvämt. Ta kontakt redan idag, så lägger vi upp en plan!