Håravfall - olika typer av alopecia

Så vet du vad håravfall beror på - olika typer av alopecia

12.1.2022

Det finns flera anledningar till att du tappar mer hår än vanligt och börjar se tunnhårig ut. Det medicinska namnet för olika former av håravfall är alopeci. Trots att besvären delar samma latinska namn så ser förloppet och utgången något annorlunda ut. För dig som funderar på varför du drabbas av håravfall kommer här en översikt.

WRITTEN BY

Jens Sigfridsson

Chief Medical Officer
WRITTEN BY

Johan Flodin

Chief Product Officer

Håravfall - vilka typer finns det?

Alopeci, den medicinska termen för håravfall, är inte den enda anledningen till att du tappar hår, men är definitivt en av de mest pådrivande faktorerna bakom tunnhårighet. Ibland är förloppet snabbt och ibland sker förändringen sakta. Det beror sig på vilken typ av alopeci det gäller.

Androgen alopecia

Androgen alopeci är den största bakomliggande orsaken till manligt håravfall. Det beror på att mannens hårsäckar är genetiskt betingade att vara extra känsliga mot påverkan av manligt könshormon. Androgen alopeci visar sig som en växande kal fläck mitt uppe på huvudet och/eller allt djupare vikar. Det går oftast inte att bota håravfall helt och hållet men däremot kan förloppet bromsas in med hjälp av Finasteride och Minoxidil och i vissa fall kan det även ske återväxt.

Lär dig att känna igen fläckvis håravfall

Det finns ett flertal varianter av fläckvis håravfall, som kan dyka upp i både hår och skägg, med varierande intensitet. Här under kan du läsa mer om dem.

Alopecia areata

Alopecia areata är en annan form av håravfall som är vanligare hos kvinnor, även om alla kan få besväret. I stället för en gradvis utbredning av tunnhårighet bildas tydligare, kala fläckar på olika delar av skalpen. De kala fläckarna följer inget speciellt mönster, utan de kan dyka upp var som helst på huvudet, även på andra delar av kroppen.

Till skillnad från manligt håravfall är alopecia areata en autoimmun sjukdom där hårsäckarna attackeras av kroppens eget immunförsvar. Forskarna är inte säkra på varför, men man har kunnat konstatera att samma besvär kan drabba flera familjemedlemmar. Det indikerar att genetik har ett finger med i spelet.

Alopecia areata kan inte heller botas, men med hjälp av rätt behandling kan hårstråna växa tillbaka igen. Det viktiga är att använda en kombination av Minoxidil och olika kortisoninjektion (glukokortikoider) för att minska inflammationen som orsakar håravfall. Aromaterapi med oljor som lavendel, timjan, rosmarin och lavendel har också påvisats ha effekt om de masseras in i hårbotten.

Det finns ett par varianter av alopecia areata värda att känna till, här nedan följer en sammanfattning.

Alopecia totalis

Alopecia totalis innebär att inte bara enstaka kala fläckar dyker upp, utan hela håret faller av. Detta sker om behandlingen inte hjälper eller om du inte gör något åt åkomman i tid. Du riskerar att bli skallig relativt snabbt, men försämringen kan också ske över tid.

Alopecia universalis

Universalis är det latinska ordet för allmän, vilket skvallrar om vad denna typ av alopeci kan ställa till med. Det är lyckligtvis en ovanlig variant som innebär att allt hår på kroppen faller av, till och med ögonbryn och ögonfransar.

Alopecia barbae

Nu tänker vi tala ur skägget: faktum är att du kan få alopeci med skäggväxten som måltavla. Det innebär att kala fläckar syns i skägget. Minoxidil och inflammationsdämpande kortison är en del av behandlingen mot alopecia barbae. Till alla som har håravfall kan vi komma med det lugnande beskedet att inte alla som tappar hår på huvudet kommer att få alopecia barbae. Det är två helt olika åkommor. Så ta lite extra hand om ditt skägg och gläds åt din prydliga hårväxt.

Fler ovanliga former av alopecia areata

Cicatricial alopecia

Som om håravfall inte vore nog finns det en annan variant som även ger en besvärlig ärrbildning under huden där inflammerade hårsäckar sitter. Om du har fått cicatricial alopeci finns det tyvärr inte möjlighet att återskapa den förlorade hårväxten eftersom hårsäckarna blivit skadade för gott. Däremot kan Minoxidil stärka befintliga hårstrån och stoppa framtida ärrbildning.

Traction alopecia

I vår guide om håravfallsmyter utvecklade vi ett resonemang om en alltför stram man-bun och kopplingen till tunnhårighet. Det är förvisso väldigt sällsynt, men det händer att alltför tighta håruppsättningar och frisyrer bidrar till att håret minskar runt tinningarna. När du blir tunnhårig av samma orsak uppe på hjässan kallas det istället chignon alopeci. Om du upplever att håret tunnas ut av alltför hårt flätade flätor eller en hästsvans kan det vara värt att överväga en annan frisyr. Din frisör kan säkert ge några tips som är vassare än saxen på salongen.

Misstänker du håravfall på grund av alopeci?

Det finns flera olika sorters alopeci, och det är viktigt att du kollar upp om du är i riskzonen för någon av dem för att undvika tunnhårighet och kala fläckar. Ta kontakt med Ayd enkelt och smidigt online och få konsultation av en läkare om du misstänker just manligt håravfall, androgen alopeci.

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på webbplatsen. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du detta.